SVAKODNEVNICA

Kako se "igrati" sa novorođenčetom

"Bebe i mame"

23.6.2018

- Mada novorođenče ne može držati igračke u rukama niti aktivno učestvovati u igrama, vrlo je važno da tom malom biću posvetite mnogo pažnje. To nikako ne znači da biste morali osjećati krivicu ukoliko niste uz bebu svaki trenutak dok je budna.

- Ukoliko beba miruje dok je budna, to znači da se ne osjeća usamljenom. Zato je ponekad ostavite i samu, jer sigurno razgleda, istražuje i pokušava "pohvatati" nove informacije.

- Naravno, više maženja, gugutanja, smijanja i priče, to bolje za to malo biće. Pored toga, postoje i drugi načini stimuliranja novorođenčeta. Kao prvo, svijet odraslih je u tim prvim danima života bebe njeno najbolje društvo, pa dajte mašti na volju.

- Za vrijeme "budnih" perioda donesite bebu u ležaljci negdje u svoju blizinu, ukoliko ste u kuhinji neka bude u vašoj neposrednoj blizini. Isto učinite i dok čitate ili gledate televiziju, tako da beba nema osjećaj da je sama.

- Drugo, beba će uživati dok je držite u naručju. Ritam vaših pokreta jednako je učinkovit i efikasan kao masaža ili ples. I treći način je da krevetac u kojem započinje život vašeg malog anđelka premještate na različita mjesta u vašem domu.

- Možete ga recimo staviti pored prozora gdje će uživati u igri i sjenkama boja ili u dnevni boravak gdje će se upoznavati sa novim slikama vašeg doma.

- Dakle, bitno je da beba dok je budna ne bude sama i da joj te periode jave tokom dana učinite što zanimljivijim. Uživat će, ali i vi uz nju!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.