SVAKODNEVNICA

Male nezgode na odmoru: Kako pomoći djetetu

"Bebe i mame"

30.6.2018

Odlazak na odmor s djecom sa sobom može nositi različite neugodnosti na koje roditelji moraju biti spremni. Evo nekih od njih:

Opekotine

* Simptomi: Crvena, vruća, osjetljiva koža, mjehurići, svrbež, potom ljuštenje kože.

* Prva pomoć

Dječiju kožu namažite nekim umirujućim gelom, naprimjer na bazi aloe vere ili nevena, ili hladnim oblozima koje ćete staviti na dio koji je napet ili je pocrvenio. Tako ćete kožu rashladiti i smanjiti iritaciju.

Zadržite dijete u zatvorenom prostoru, a opečeni dijelovi kože trebali bi biti otkriveni i izloženi zraku.

Pojave li se mjehurići koji dijete peku, dajte mu sirup s paracetamolom. Ako su se pojavili mjehurići, dijete ima temperaturu višu od 39 stepeni i loše se osjeća, odmah ga odvedite ljekaru.

Ako je uz to zbunjeno i pospano (znakovi sunčanice), odmah pozovite liječnika, a u međuvremenu mu temperaturu pokušajte skinuti mlakim oblozima. Dijete ne smije na sunce najmanje 48 sati.

Sunčanica

* Simptomi: temperatura viša od 38 stepeni, vruća koža, suha i nije oznojena, pospanost, brz puls, zbunjenost.

* Prva pomoć

Dijete potpuno skinite i smjestite u hladan prostor. Izmjerite mu otkucaje srca i temperaturu. Ako je temperatura viša od 40, odmah pozovite liječnika ili pođite u hitnu pomoć. Ako je temperatura niža, pokušajte je polako sniziti.

Uključite ventilator ili klima-uređaj i počnite dijete rashlađivati mlakim vlažnim oblozima. Na čelo mu stavite led i dajte mu da pije. Redovno mjerite djetetu temperaturu i kontrolirajte snižava li se.

Insekti i meduze

Ubod insekata rijetko je opasan, osim ako se pojavi alergijska reakcija sa snažnim naticanjem ili nesvjesticom, radi se o ubodu u usta ili ždrijelo, gdje bi naticanje moglo uzrokovati teškoće s disanjem ili je dijete napao roj insekata (tada je u njegovom tijelu više otrova nego što ga može podnijeti).

U svim nabrojenim primjerima potrebna je hitna ljekarska pomoć.

* Simptomi: Na mjesto uboda ponekad ostane žalac, oticanje, bol, a ako se radi o alergijskoj reakciji ili ubodu u usta ili ždrijelo: teškoće s disanjem i znakovi šoka - ubrzan puls, vlažna i blijeda koža, znojenje i slabost.

* Prva pomoć

* Dijete treba smiriti kako bi se otrov što sporije širio tijelom. Ubode li dijete pčela ili osa: ako je žalac još u koži, pokušajte ga izvaditi. Mjehurić ne istiskujte jer iz njega u tijelo možete ubaciti još više otrova.

* Kako bi djetetu olakšali bol, na mjesto uboda stavite oblog od razrijeđenog sirćeta (ako je dijete ubola osa) ili sode bikarbone (ako ga je ubola pčela). Ne dirajte mjesto uboda, samo na njega stavite hladan oblog. Kožu možete namazati i nekim rashlađujućim gelom.

* Pri ubodu u usta ili grlo: ako vidite žalac, izvadite ga pincetom. Dijete neka pije hladnu vodu ili cucla ledenu kocku. Odmah potražite ljekarsku pomoć.

* Ako je dijete ubola meduza: pijeskom uklonite ostatke žarnjaka koji se drže djetetove kože. Opečeno područje operite vodom ili sapunom i vodom. Bol i iritaciju ublažite razhlađujućim gelom ili ledom.

Ugriz zmije

Ako čak i sumnjate da je dijete ugrizla zmija, odmah ga odvezite u najbližu bolnicu ili pozovite Hitnu pomoć. Ako ga je ugrizla otrovnica, treba brzo djelovati.

* Simptomi: Otečenost i bolno mjesto ugriza, trag jednog ili dva ugriza, bol ili odrvenjelost koja se širi po cijeloj nozi ili ruci.

* Prva pomoć

Kožu oko mjesta ugriza očistite i zavijte. Dijete odmah odvedite u najbližu bolnicu. Ako je moguće, neka legne, a vi s njim. Neka ne pomiče povrijeđeni dio tijela i ne podiže glavu kako se otrov ne bi brže širio tijelom. Dijete smirite i utješite. Ako je oznojeno i blijedo, utoplite ga.

NE isisavajte otrov iz mjesta ugriza. Danas se to više ne savjetuje! Jednako postupite ugrize li dijete pauk.

Posjekotine i ogrebotine

Za male posjekline i ogrebotine možete se pobrinuti sami, kod većih će biti potrebna pomoć, ali prije odlaska liječniku pravilno se pobrinite za ranu.

Najprije ranu očistite i po potrebi pokrijte ili zamotajte kako biste spriječili pristup bakterijama i razvoj upale. Najbolji je komad sterilne gaze, koji stavite na povrijeđeno mjesto i pričvrstite tako da je rana zaštićena od zraka. Ako se dijete porezalo, flasterom ćete spriječiti inficiranje rane.

* Prva pomoć

* Mala posjeklina ili ogrebotina: ranjeno mjesto pažljivo operite vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili pijesak. Ako zbog toga rana ponovno prokrvari, pritisnite na nju čistu gazu. Ranu prekrijte flasterom tako da je cijelu obuhvati. Ne stavljajte na ranu vatu jer bi se pamučna vlakna mogla za nju zalijepiti, pa će rana sporije zacijeliti.

* Ogrebotine, koje znaju peći, zaštitite da ih dijete ne može dirati. Treba vam komad sterilne gaze koji ćete sa strane pričvrstiti flasterom. Flaster nikad ne lijepite na ranu jer bi to prilikom uklanjanja izazvalo jaku bol.

* Ako je rana velika i krvari: pokrijte je čistom tkaninom koja ne pušta dlačice, maramicom ili dlanom. Pritišćite do 10 minuta. Povrijeđeni dio cijelo vrijeme mora biti na povišenom, više od srca. Tkaninu učvrstite zavojem, pripazite da ne prekinete dotok krvi. Odmah pozovite Hitnu pomoć!

Važno

Za bezbolnu dezinfekciju svih vrsta rana (ogrebotine, posjekotine, opekotine, ugrizne rane) najbolje je uvijek imati pri ruci univerzalni antiseptik. Ako nakon dan-dva primijetite da se od rane šire crvene pruge, vjerovatno se inficirala. Odmah potražite ljekarsku pomoć.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.