SVAKODNEVNICA

Izlazak u prirodu s djetetom

"Bebe i mame"

30.6.2018

Lijepo vrijeme je povod da povedete svoje dijete na izlet i osigurate mu bezbroj mogućnosti za igru, zabavu, ali i normalan, zdravi razvoj. Djeci je potreban svakodnevni boravak na zraku i u prirodi, bez obzira na uzrast. I beba stara mjesec treba izlazak, baš kao i dvogodišnjak koji će rado trčkarati okolo.

Svjež zrak potreban je djeci za normalan rast i razvoj, a nakon šetnje ili izleta djeca će se lakše uspavati. S malim djetetom najbolje je šetati u kolicima. Ako imate baštu, iznesite dijete vani i pričajte mu o tome šta se nalazi oko vas - cvijeće, trava, leptiri.

Prije izlaska, dijete obavezno namažite zaštitnom kremom i stavite mu šeširić. Ako ga u najranijem uzrastu naučite na šeširić, kasnije nećete imati problema sa skidanjem.

Ako ste se odlučili na dužu šetnju ili izlet, obavezno u torbu spremite najosnovnije stvari - rezervne pelene, odjeću, maramice...

Mnogim roditeljima koji imaju malu djecu već je poznato da se ona vole igrati s vodom, pijeskom, blatom... Djeca doživljavaju fizički svijet pomoću čula, pa će "probati" stvari poput kamenja, blata, trave i sl. Neka vas to ne zabrinjava - na taj način dijete se upoznaje s onim što ga okružuje.

Što je dijete starije, to mu je potrebnija i inicijativa u njegovom istraživanju, pa možete osmisliti prikladne igre i aktivnosti kako biste mu pomogli u doživljavanju osjetilima.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.