SVAKODNEVNICA

Kako će beba lakše podnijeti ljetne vrućine

"Bebe i mame"

20.7.2018

Stručnjaci tvrde da bi velike vrućine mogle biti opasne za bebe samo ukoliko njega nije adekvatna. Šta onda trebaju raditi roditelji kad je napolju vruće, a stan nije klimatiziran?

Voda

1 S obzirom na to da bubrezi, koji reguliraju razmjenu tečnosti u tijelu, u prvim danima života još nisu dovoljno razvijeni, organizam ne treba opterećivati prevelikim količinama tečnosti, čak i kada je napolju 40 stepeni.

Majčino mlijeko obiluje hranljivim sastojcima koji bebi osiguravaju sve što joj je neophodno. U slučaju da je beba na vještačkom mlijeku, stručnjaci savjetuju da joj se povremeno daje voda.

Znojenje

2 Gubitak tečnosti odvija se i preko kože (znojenjem) i disanjem. Kada je napolju jako vruće, bebe se mogu pregrijati, jer im je sposobnost znojenja mala.

Rashlađivanje

3 Idealna temperatura za dijete je 31 do 34 stepena (kada je golo), ili oko 24 stepena (kada je obučeno i pokriveno pamučnim pokrivačem). Ukoliko se dogodi da je bebina koža toplija nego što bi trebalo (37-37,5), a dijete je zdravo, potrebno ga je rashladiti.

To znači da bebu, ukoliko je bila napolju, na vrućini ili u pregrijanom vozilu, treba unijeti u hladovinu i raskomotiti (u slučaju da je znojava - presvući) i obavezno napojiti ili nadojiti. Bebi vodu treba davati kašičicom, jer će flašica poremetiti vrijeme do sljedećeg podoja.

Klimatizacija

Bebi osigurajte tzv. termoneutralnu sredinu. Da ne bi bilo pretoplo, navucite roletne i preko dana zatvorite prozore da vrućina ne ulazi u sobu. Klima uređaj nije preporučljiv kod male djece, ali smije biti uključen u susjednoj prostoriji i indirektno rashlađivati bebinu sobu. Novorođenče nikada nemojte izlagati direktnom suncu, šetnje se savjetuju samo rano ujutru ili predveče i to sa obaveznim šeširićem. 

Osip od pretopljavanja

Beba će znake pretopljavanja pokazati i sitnim, crvenim osipom po koži, koji će proći kada se dijete rashladi. Postoji i veliki izbor preparata koji pomažu ukoliko osip traje duže.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.