INFO

Okoliš sve opasniji za djecu

Hronične dječije bolesti povezane s izloženošću toksičnim hemikalijama u zraku su u porastu, osobito u razvijenim industrijskim zemljama

Djeca su posebno ranjiva grupa. Ilustracija

"Bebe i mame"

16.9.2018

Naučnici sve češće upozoravaju da su mnoge dječje bolesti u direktnoj vezi s količinom otrovnih hemikalija u zraku i domu. Djeca su mnogo osjetljivija na te spojeve koji uzrokuju rak, astmu, neuro-razvojne poremećaje, defekte i mnoge druge bolesti.

Hronične dječije bolesti povezane s izloženošću toksičnim hemikalijama u zraku su u porastu, osobito u razvijenim industrijskim zemljama. Na to su upozorili stručnjaci tokom simpozija o zdravlju djece i okolišu, održanog u Milwaukeeju.

Djeca su posebno ranjiva grupa jer su iznimno osjetljivi na kemikalije iz zraka.

Danas je dostupno čak 3.000 vrsta hemikalija, a za čak polovinu ne zna se ništa o njihovoj toksičnosti. U posljednjih deset godina ti se toksini mogu pronaći u našoj krvi i urinu.

Za primjer je uzeta astma koja može biti rezultat velikog broja okolišnih faktora, uključujući cigaretni dim, pesticide, plijesni i izmet žohara. Rak u djece povezan je sa zračenjem, otapalima, bojama i pesticidima.

Kako bi se spriječilo daljnje oblijevanje djece, naučnici su ponudili rješenja: bolje testiranje toksičnosti hemikalija na tržištu, bolje dijagnosticiranje uzroka bolesti kod djece, više istraživanja i edukaciju liječnika primarne zdravstvene zaštite koji će upozoravati roditelje na spomenute rizike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.