KORISNO

Može li roditelj biti "doktor u kući"

Donosimo tehnike "kućnog" pregleda pomoću kojih možete otkriti je li zdravlje vašeg djeteta u top formi

Neke zdravstvene boljke neko vrijeme ostaju neprimijećene. Ilustracija

"Bebe i mame"

18.9.2018

Svaki roditelj savršeno poznaje svoje dijete, pa mu je i samo letimičan pogled dovoljan da utvrdi stanje njegovog zdravlja. Ipak, neke zdravstvene boljke kao što je slab vid, često neko vrijeme ostaju neprimijećene.

Upravo zato nudimo vam tehnike "kućnog" pregleda pomoću kojih možete otkriti je li zdravlje vašeg djeteta u top formi.

Stopala i cipele

Dječija stopala rastu ko gljive poslije kiše, pa je vrlo važno provjeravati jesu li im cipele dovoljno velike. Premala obuća izaziva urastanje noktiju, žuljeve, usporava i iskrivljuje rast nožnih prstiju i ometa pravilnu cirkulaciju.

Svakih nekoliko sedmica bacite se na pod i provjerite je li najduži prstić barem centimetar udaljen od kraja cipele.

Trlja li oči

Znakovi na koje treba obratiti pažnju kada je pogoršanje vida u pitanju je žmirkanje, škiljenje, zatvaranje jednog oka prilikom fokusiranja, izbjegavanje čitanja, češkanje i trljanje očiju. Primijetite li bilo koji od ovih simptoma, vrijeme je za posjetu oftalmologu.

Kakav je sluh

Posmatrajte da li beba reagira na glasne zvukove i okreće li se u smjeru poznatog glasa. Kod malene djece znak problema sa sluhom često je slaba komunikacija govorom, nereagiranje na postavljeno pitanje te pojačavanje zvuka na televizoru ili radiju.

Pregled noktiju

Promjene u boji, zadebljanja ili pigmentacije noktiju, često su znak nekog zdravstvenog problema kod djece. Obično se pojavljuju prilikom pojave infekcija, ali su u svakom slučaju znak da treba posjetiti ljekara.

Promjene na zubićima

Čak i ako dijete ima potpuno zdrave zubiće, dobro je barem jednom sedmično provjeriti je li se promjenila boja nekog zuba i ima li oteklina na zubnom mesu. Ukoliko na vrijeme primijetite bilo koju promjenu na zubićima, što raniji odlazak stomatologu znači manju bol za dijete, a manja bol za dijete znači manji strah od zubara.

"Oglasi" na koži

Bez bzira na to koliko dijete bilo veliko, barem jednom mjesečno pregledajte ga cijelog. Ukoliko se na koži pojavila neka promjena, kao što su čudna izraslina, osip ili promjene na postojećim madežima, odmah posjetite liječnika. Koža je najčešće "oglasna" ploča za zdravstvene tegobe koje se javljaju iznutra.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.