KORISNO

Kad su djeca spremna za "ozbiljne" teme

I mala djeca trebaju učestvovati u razgovorima odraslih, jer tako najbolje usavršavaju govorne vještine potrebne za kasnije školovanje

Ilustracija

"Bebe i mame"

20.11.2018

Roditelji koji uključuju malenu djecu u smislene razgovore i potiču ih na razmjenu rečenica, doista im čine veliku uslugu, jer im pomažu razviti govorne vještine koje imaju dugoročne pozitivne posljedice na učenje i socijalizaciju u kasnijem obrazovanju.

Šta se smatra smislenim razgovorom? Holandski naučnici koji su došli do ovih otkrića kažu da se radi o "ozbiljnim" temama u kojima uz druge članove porodice ravnopravno sudjeluju i djeca i u kojima se djeci dozvoljava da daju svoj doprinos u dijalogu.

U istraživanju je sudjelovalo 150 malih Holanđana starosti od tri do šest godina i to kroz period od tri godine. Djeca su dolazila iz porodica različitih nacionalnosti - turske, marokansko-berberske i nizozemske, odnosno iz različitih jezičnih sredina.

Djeca koja kroz razgovore s odraslima poboljšavaju govorne vještine, u trenutku kada krenu u školu osjećaju visoko samopouzdanje i s lakoćom prolaze kroz teže i ponekad apstraktne koncepte učenja.

Studija je otkrila da roditelji koji potiču dijete da sudjeluje u razgovorima odraslih, zapravo jako dobro pripremaju malene da postigne u školi prirodnu vještinu komuniciranja koja je iznimno važna za buduće akademske uspjehe djeteta.

Komuniciranjem dijete pridonosi stvaranju okoline u razredu u kojoj se lakše uči i socijalizira. Osim smislenih razgovora, roditelji će mnogo za školski upsjeh djeteta učiniti i ukoliko mu u predškolskoj dobi čitaju, pričaju priče i iniciraju razgovore o određenim temama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.