SAVJETI

Lijekove uvijek na vrijeme

Ukoliko dijete pije antibiotik, koji treba uzeti u dva ujutro, morate mu dati lijek, a ne vrijeme uzimanja produžiti dok se ne probudi

Ilustracija

"Bebe i mame"

6.12.2018

Greške u davanju lijekova djeci u posljednje vrijeme su sve češće, pokazalo je novo američko istraživanje. Zbog toga su američki pedijatri dali opće uputstvo o davanju lijekova malenima.

* Lijek djetetu treba davati u tačno određeno vrijeme, da bi liječenje imalo efekta. Tako da ukoliko maleni pije antibiotik, koji treba uzeti u dva ujutro, morate mu dati lijek, a ne vrijeme uzimanja produžiti dok se ne probudi.

* Ukoliko dijete pije sirup ili bilo koji lijek koji treba dozirati, morate koristiti dozer. Mala kafena kašičica ili pola kašičice nisu tačne mjere.

* Ako vam se učini da je djetetu bolje, sami prekidate terapiju. To nikako ne smijete raditi ako vam je stalo do zdravlja malenog. Ljekar će na kontrolnom pregledu ustanoviti da li je vrijeme da se terapija prekine ili ne. Također, ako maleni ne reagira dobro na terapiju, pozovite doktora i posavjetujte se, ali ne preduzimajte ništa na svoju ruku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.