SAVJETI

Najzdravija su djeca koja dugo borave na čistom zraku

Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala te dovoljno odmora također su nužni preduvjeti dobrog zdravlja

Tjelesna aktivnost i neposredno stimulira stvaranje imuniteta. Ilustracija

"Bebe i mame"

29.12.2018

Sluznica dišnih puteva ima učinkovite mehanizme koji je štite od brojnih "napadača" (bakterije, virusi, gljivice...). Sluznica ima trepetljike koje svojim treperenjem uklanjaju sve što se na sluzi prikupi i taj sekret obično iskašljemo ili ispušemo kroz nos. 

Ispravna prehrana, unos dovoljne količine vitamina i minerala (nedostatak željeza uzrokuje slabokrvnost i značajno slabi otpornost organizma) te dovoljno odmora nužni su preduvjeti dobrog zdravlja.

Poznato je da su najzdravija djeca ona koja se po cijele dan igraju vani. U čemu je tajna njihovog zdravlja?

Bolesti dišnih puteva najčešće su u zimskom periodu. Tada djeca, uglavnom, borave u zatvorenim, grijanim prostorima. Kod prekomjernog grijanja suhi zrak isuši sluznicu dišnih puteva: sluz se zgusne, nema protutijela, trepetljike se slijepe - čišćenje sluznice prestaje i ona postaje suha i ranjiva. 

Izlaskom na svjež i hladan zrak sluznica reagira i počinje pojačano lučiti sekret (djeci curi nos kad je zima, suze oči) - time se pojačava učinak čišćenja. Djeca koja borave u prostorijama gdje odrasli puše višestruko češće obolijevaju od upala dišnih puteva.

Osim što donosi sa sobom probleme suhog i toplog zraka, boravak u zatvorenom prostoru povezan je s manje kretanja. Kretanjem se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih puteva. Osim toga, tjelesna aktivnost i neposredno stimulira stvaranje imuniteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.