ZABLUDE

Stvari za koje budući roditelji kažu da se njima neće desiti

Mnogi isprva tvrde da beba neće spavati u njihovom krevetu, ali kasnije shvate da je to jedini način da makar malo odspavaju

Majke se mnogo češće od očeva bude noću i hrane bebe. Ilustracija

"Bebe i mame"

27.12.2018

Mnogi budući roditelji imaju prije dolaska na svijet prve bebe imaju potpuno drugačiju predstavu o tom periodu života i onome što ih čeka. Gledajući druge roditelje s bebama, često govore da će oni neke stvari rješavati na svoj, potpuno drugačiji način. A onda, kada beba dođe, shvate kako to nije lako i kako su, zapravo, bili u velikoj zabludi. 

Ovo su neka od pravila koja budući roditelji dolaskom bebe prekrše.

1. Nećemo biti “robovi” bebinog spavanja popodne

Kada vide prijatelje s bebama kako nakon druženja žure kući na bebinu popodnevnu turu spavanja, budući roditelji često pomisle kako je to obaveza koju oni sebi sigurno neće nametnuti. Međutim, kada beba stigne tek onda shvate koliko se zapravo moraju prilagoditi njenom načinu života jer preskakanje tura spavanja najčešće donosi nervozu umornog djeteta.

2. Noću jednom ustaješ ti, a drugi put ja

Iako je mama izvor toplog mlijeka za bebu, to ne znači da se samo ona noću mora buditi i ustajati. I očevi to mogu učiniti, pa zašto postoje flašice i doze mlijeka koje majka izdaja kako bi se odmorila? Ovako nekako razmišljaju roditelji prije dolaska bebe, uzdajući se u to da i očevi mogu promijeniti pelene ili se maziti s bebom, te da za to nije baš uvijek potrebna mama. Ipak, u praksi se majke mnogo češće bude i obavljaju sve ove dužnosti pokušavajući da poštede očeve koji ujutro moraju rano ustati da bi išli na posao.

3. Čim beba zaplače, vodimo je kući

Parovima bez djece često smetaju bebe koje plaču u restoranima, tokom kupovine ili bilo gdje drugo u javnosti. Niko ne želi slušati njihovu vrisku, pa roditeljima dobace poneki prijekoran pogled pokušavajući utjecati na njihov odlazak. Ipak, kada i sami dobiju djecu shvate da moraju jesti, izaći vani, kupiti namirnice..., bez obzira na to plače li njihova beba ili ne.

4. Nećemo smarati druge fotografijama svoje bebe

Istina je da novopečeni roditelji uvijek prave mnoštvo fotografija i pokazuju ih prijateljima i rodbini, ali ne samo njima. Čak i oni koji su pomislili da nisu taj tip, kasnije priznaju da im nema pomoći jer jednostavno su previše sretni i oduševljeni svojim djetetom.

5. Beba neće spavati u našem krevetu

Mnogi su takvog stava, posebno jer i pedijatri upozoravaju da stavljanje bebe u bračni krevet može biti opasno. Ipak, neki shvate da je spavanje uz bebu jedini način da makar malo odspavaju, tako da iz očaja izdaju svoje principe.

6. Kad beba spava, i mi ćemo

Bilo bi idealno kada biste to uspjeli, posebno ako se uzme u obzir koliko iscpljujuć može biti dolazak bebe i potpuna promjena načina života njenih roditelja. Ipak, spavanje u vrijeme kada beba spava tokom dana najčešće nije moguće jer vam ostane mnogo posla, a mora se jesti i obući čista odjeća. Stoga mnoge mame vrijeme dok beba spava koriste da se istuširaju, kuhaju, očiste kuću...

7. Držat ćemo bebu daleko od mikroba

Bebe su sitne i osjetljive pa roditelji često planiraju da ih drže pod staklenim zvonom. Ipak, ubrzo shvate da su mikrobi svuda oko nas, te da nije uvijek moguće obaviti sanitaciju svega što bi mogle dohvatiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.