SAVJETI

Zašto ne smijete prekinuti dojenje

Majčino mlijeko je najkompletnija hrana koju će vaše dijete ikada jesti

Majčino mlijeko najbolje je za bebe. Ilustracija

"Bebe i mame"

10.1.2019

Stručnjaci se slažu da je majčino mlijeko najbolje za bebe. Ne samo zato što je s nutricionističkog gledišta najkompletnije, već i zato što na početku života djetetu daje beneficije koje će osjetiti tek kasnije u životu.  

1. Majčino mlijeko savršeno je izbalansirano po sastavu. Prvih nekoliko dana nakon poroda beba će sisati žućkastu tekućinu kolostrum, koja sadrži mnogo proteina, vitamina i minerala.

Kolostrum novorođenčetu daje sve potrebno za dobar početak. Nakon četiri ili pet dana dojenja mlijeko, koje je najkompletnija hrana koju će vaše dijete ikada jesti, je formirano.

Nemojte misliti da je nekvalitetno ako u tom periodu postane rijetko, bjeličasto, pa čak i vodenasto. Zapamtite, bez obzira na izgled mlijeka, ono je najbolji izbor u prvoj godini bebinog života.

2. Majčino mlijeko jednostavno je za probavu. Za razliku od proteina iz kravljeg mlijeka, oni prisutni u majčinom mlijeku lako se probavljaju. Uz to, željezo iz majčinog mlijeka beba lakše apsorbira.

3. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja štite vašu bebu. Ona pomažu vašoj bebi da se odbrani od bolesti ili da lakše preboluje prehladu. Uz to, ova antitijela smanjuju rizik od upale uha, alergija i dijareje.

Majke koje na početku odluče hraniti bebu formulom, nisu ni svjesne koliko unazađuju svoju djecu ako ih ne doje prvih šest do osam sedmica, jer njihova djeca u život kreću s mnogo slabijim imunološkim sistemom.

4. Kako beba raste, mijenja se i mlijeko. Naime, tempom dojenja koji uspostavljate regulira se i stvaranje mlijeka. To znači da će količina mlijeka u trećem mjesecu bebinog života biti veća nego na početku. Također, mijenja se i sastav mlijeka, shodno bebinim potrebama.

5. Dojenje između bebe i majke stvara intiman odnos. Riječ je o kontaktu kože na kožu i osjećaja smirenosti koji beba ima kada je na grudima svoje majke.

6. Dojenje oporavlja od poroda i čuva vaše zdravlje. Naime, sisanjem beba stimulira hormone koji izazivaju kontrakcije maternice i vraćaju je u stanje prije trudnoće. Dokazano je da se dojenjem gube kalorije, a liječnici tvrde da majka koja je dojila u trudnoći, ima manji rizik od raka dojki ili jajnika u menopauzi.

Još jedan savjet

Ako imate dvojbi ili pitanja vezanih za dojenje, obratite se za pomoć liječniku ili sestri u bolnici. Mogu vam pomoći i prijateljice ili rođake koje su uspješno dojile svoju djecu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.