SVAKODNEVICA

Kako spriječiti štucanje, prepoznati žeđ...

Ponekad se temperatura pojavi jer djetetu usljed slabijeg apetita, lošijeg spavanja i stalne uznemirenosti

Nema razloga za zabrinutost kad beba počne štucati. Ilustracija

"Bebe i mame"

10.1.2019

Kako? Kada? Koliko? Zašto? Svako od ovih pitanja po nekoliko puta dnevno sebi postavi svaka mlada majka. Evo odgovora na neka od njih.

Beba štuca

Nema razloga za zabrinutost kad beba počne štucati. To je znak da joj je prepun želudac i da joj je dijafragma malo nadražena. Ako beba počne štucati tokom hranjenja, prestanite je dojiti dok štucanje ne prođe.

Kako prepoznati žeđ

Plače i nemirna je. Ako je jako žedna, lice joj odražava strah. Dodirnite bebi usne, suhe su, a i jezik je suh. Pokažite joj vodu: vidjet ćete da pruža ruke ili se pokušava pridići.

Temperatura i zubići

Ponekad povišena temperatura prati nicanje prvih zubića, ali to nije pravilo. Ukoliko vidite natečene desni na mjestu gdje će zubići izbiti, dijete obilno slini, gura prstiće i druge stvari u usta, tada je povišena temperatura najvjerovatnije posljedica izbijanja zuba.

Ponekad se temperatura pojavi jer djetetu usljed slabijeg apetita, lošijeg spavanja i stalne uznemirenosti, padne imunitet. Padom imuniteta podložnije je raznim infekcijama, pa ga u to vrijeme čuvajte kontakata s bolesnim osobama i ne vodite ga na vakcine.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.