NAKON POROĐAJA

Šta nije mastitis

Ako majka neredovno doji ili beba nedovoljno prazni dojku u prvim danima nakon porođaja, normalna fiziološka punoća dojki može prerasti u prepunjenost

Dojite dovoljno često. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.1.2019

Dva do šest dana nakon porođaja većina žena osjeti da su im dojke gotovo preko noći postale teške, veće, osjetno punije, napetije i osjetljivije na dodir. To je normalno stanje koje se događa usljed dotjecanja velike količine krvi i limfe u dojku i povećanog stvaranja i nakupljanja mlijeka u dojci.  

Ako majka neredovno doji ili beba nedovoljno prazni dojku u prvim danima nakon porođaja, normalna fiziološka punoća dojki može prerasti u neki oblik prepunjenosti, a zatim dovesti i do zastoja mlijeka, te u krajnjem slučaju do bakterijske upale - mastitisa. Pa, šta treba raditi?

1. Da bi spriječila da prerastanje normalne fiziološke punoće dojki nakon porođaja preraste u prepunjenost, majka bi trebala:

- Dojiti dovoljno često (minimalno osam do 12 obroka u 24 sata);

- Dozvoliti bebi da sama završi podoj;

- Paziti da beba doji u ispravnom položaju te da pravilno ustima zahvaća dojku.

2. Koji su simptomi prepunjenosti:

- Prepunjenost se može pojaviti samo u području oko areole, a može biti zahvaćena i cijela dojka;

- Kod većine žena simptomi su slični: dojka je otečena, nabrekla, topla i

vrlo osjetljiva na dodir;

- Moguće je da majka ima nešto povišenu temperaturu i da se osjet bola širi prema pazuhu.

3. Kako reagirati

Ako se dogodi da majka osjeti i prepozna neke od simptoma prepunjenosti dojke, treba reagirati odmah i započeti tretman:

- Treba dojiti najmanje svakih sat i po do najviše dva sata;

- Prije podoja se treba istuširati toplom vodom ili na prepunjenu dojku staviti topli oblog;

- Za ublažavanje boli uzeti neki od lijekova na bazi paracetamola.

Izdajanje

Neke su majke neodlučne kada je u pitanju izdajanje, jer se boje da bi ono

moglo još i pogoršati problem. No, izdajanjem manje količine mlijeka poboljšava se prokrvljenost dojke i prohodnost mliječnih kanalića, čime se omogućava da beba lakše zahvati prepunjenu dojku i učinkovitije je isprazni.

Ne zaboravite da je učinkovito i potpuno pražnjenje dojke ujedno i najbolja prevencija od mogućih mnogih problema u dojenju.

Ne zaboravite

Nakon dvije do tri sedmice učinkovitog dojenja dojke obično splasnu i postanu meke na dodir. To je period kada mnoge majke pomisle kako su "ostale bez mlijeka" ili ga "više nemaju dovoljno".

No, i ovo stanje je normalno, jer meke dojke samo znače da je došlo do ravnoteže ponude i potražnje i da majčino tijelo proizvodi onoliko mlijeka koliko dijete svojim sisanjem i traži.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.