PROMJENE

Prepoznajte poruke starijeg djeteta

Najjaču reakciju dijete ima u momentu kada dobije mlađeg brata ili sestru, jer se osjeća zapostavljenim

Dijete treba pripremiti za dolazak novog člana. Ilustracija

"Bebe i mame"

28.1.2019

Djeca koja su nedavno dobila mlađeg brata ili sestru često šalju poruke tipa: "Pogledaj me kako sam veliki. I ja imam svojih briga. Samo gledaš tu tvoju bebu i više te ne zanima šta je sa mnom...".

Dolazak bebe u porodicu može usloviti i grickanje noktiju, sisanje palca, ponovno mokrenje u krevetu, pa čak i puzanje. Ukoliko je dijete neku od ovih navika steklo ranije i još je se nije sasvim oslobodilo - sada će je upražnjavati s jačom strašću nego ikada.

Počne li mokriti u krevet i puzati (iako je to odavno prevazišlo) bez nekog vidljivog razloga, odnosno bez očigledne promjene u porodici, dobro se zamislite.

Otkrijte šta je uslovilo ovakvo ponašanje. Možda ga niste dovoljno pripremili za dolazak novog člana u prodicu, možda ste premalo s njim razgovarali ili ste jednostavno previše pažnje posvetili bebi.

Ovakvim ponašanjem dijete vam jasno daje do znanja da ima problem koji svakako zaslužuje vašu pažnju. Više nego ikada budite nježni prema djetetu. Razgovarajte s njim, objasnite mu novu situaciju i nađite načina da doprete do njega. I ne odustajte dok to ne postignete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.