SVAKODNEVNICA

Šta beba vidi, čuje, voli i osjeća

Priroda se pobrinula za postepen razvoj osjećanja, kako bi dijete polako i nježno ušlo u novi svijet

Novorođenče voli slušati zvukove koje je čulo u maternici. Ilustracija

"Bebe i mame"

31.1.2019

Nijedno od pet čula kod novorođenčeta nije potpuno razvijeno. Da jeste, dijete bi bilo zatrpano mnoštvom novih mirisa, zvukova, ukusa, prizora i materijala. Čini se da se priroda pobrinula za postepen razvoj čula koji traje sedmicama, mjesecima, čak i godinama, kako bi dijete polako i postepeno ušlo u novi svijet.  

Šta i kako čuju

Kako im je srednje uho još nerazvijeno, bebe po rođenju imaju prilično slab sluh. Najbolje čuju nagle promjene tona i intonacije, a upravo se na taj način i obraćamo bebama.

Novorođenče voli slušati zvukove koje je čulo u maternici. Bebe tako reagiraju na snimke srčanih otkucaja majke i na njen glas. Iako bebin sluh nije savršen, tek rođena djeca mogu čuti jeku koju starija djeca i odrasli ne registriraju.

Vide "kroz maglu"

Novorođenče vidi, ali njegov mozak još nije potpuno "umrežen" za promatranje. Za razliku od sočiva u očima odraslih, koje se brzo prilagođavaju promjenama udaljenosti predmeta koje vide, sočiva novorođenog deteta fiksirana su na jedan razmak, obično između 20 i 40 centimetara. Tako beba vidi predmete kao u magli, u kojoj objekti, kako se približavaju i udaljavaju, ulaze i izlaze iz fokusa.

Nakon rođenja, rožnjača oka nema ni sposobnost razlikovanja detalja. Zato novorođenče pogledom traži predmete s mnogo kontrasta, koje može lakše vidjeti i koji su mu zanimljivi. Djeca nisu, kao što se dugo smatralo, slijepa za boje, a s četiri mjeseca, djeca mogu razlikovati sve boje.

U osmom mjesecu djeca vide jednako dobro kao i odrasli, no normalan razvoj vida najviše zavisi od toga jesu li se djeca u prve dvije godine dovoljno koristila vidom.

Ukus i miris - šta bebe vole

Istraživanja čula ukusa pomogla su da se odgovori na pitanje koje zbunjuje većinu roditelja: zašto djeca vole slatko. To je urođeno. Ljudi se rađaju s predispozicijom da vole slatko, dakle vole majčino mlijeko koje sadrži dosta šećera. Također, urođeno im je da ne vole ništa gorko, a gorak ukus je svojstvo nekih štetnih materija.

Čini se da i čulo mirisa postoji od rođenja, no teže ga je provjeriti jer je, u poređenju s čulima, lista mirisa gotovo beskonačna. Dojena djeca raspoznaju miris mlijeka svoje majke i osjete razliku u njegovom ukusu kada majka pojede neku hranu jačeg ukusa.

Grubo - glatko

Bebe su posebno osjetljive na dodir. Zato se vole maziti, a prija im i masaža. Maženje je toliko važno za razvoj da se preporučuje kao tehnika u novorođenačkoj intenzivnoj njezi. Roditelji su najčešće previše nježni prema bebama, koje zapravo više uživaju u blagom pritisku nego u golicanju. 

Nadražaj je uslov za zdrav rast i razvoj svakog djeteta. A za to nije potrebna posebna oprema - dovoljna je svakodnevna njega, pažnja i ljubav.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.