KUPOVINA

Kakvu odjeću birati za "zimsku" bebu

Ako očekujete "zimsku bebu" a niste sigurni šta sve od odjeće treba nabaviti princezi ili princu koje tako željno očekujete, pročitajte ovaj tekst

Ni u odjeći ne treba pretjerivati. Ilustracija

"Bebe i mame"

3.2.2019

Znamo da roditeljima kupovina odjeće za bebu pričinjava veliku radost. Ali, budite praktični. U ovom slučaju ne treba pretjerivati. Jer, vaša će beba brzo rasti pa se može desiti da neće stići obući sve što joj nabavite. 

Osim toga, računajte da i bake i tetke obožavaju šoping. Zato - evo minimalne odjeće potrebne za prve bebine dane:

- Benkice, bodi-benkice ili bodi na vezanje: veličina 56 - pet komada, veličina 62 - 10 komada. Zimskoj bebi trebaju dugi rukavi.

Benkice su zgodne jer se lako oblače, ali ako ne planirate svoju bebu široko povijati, nećete imati čime fiksirati benkicu, pa će ona bježati gore i dijete će biti golo u području bubrega.

Bodi-benkice su jako praktične jer pri dnu drže pelenu. Neke bodi-benkice imaju prilično otvoren dekolte, ali u kombinaciji s gornjim slojem odjeće to se može pokriti.

Bodići su najlakši za peglanje, ali najteži za oblačenje. Nakon oblačenja preko glave, preostaje još uguravanje ručica u duge rukave. Treba voditi računa da beba počinje sjediti tek s oko šest mjeseci i tek tada oblačenje ruku u rukave postaje jednostavnije - tada dolazi ljeto, a s njim i kratki rukavi.

- Odijelca (štramplice, gegice) - jednodjelne sa stopalom i drikerima: veličina 56 - dva ili tri komada, veličina 62 - šest komada.

Pri kupovini odijela, osim na estetiku, obratite pažnju i na način oblačenja. Postoje razni načini kopčanja odijelaca. Najzgodnijima su se pokazala odijelca koja se kopčaju na prsima i duž obje nogavice. Pri oblačenju takvih odijelaca također nije potrebno bebu okretati na trbuh.

- Čarape: bar dva komada najmanje veličine (00).

Iako sva odijelca trebaju imati stopice (našivene čarapice), male bebe teško održavaju toplinu, pa im je potrebno obući i čarape. Iako će vam djelovati premale, najvjerovatnije će biti i prevelike tek rođenoj bebi.

- Pamučna kapica: veličina 56 - jedan ili dva komada.

Pamučna kapica obavezno se oblači nakon kupanja, ponekad po noći (ako je hladnije ili tokom prvih noći kod kuće) te ispod vunene kapice kada se ide van.

- Vunena ili deblja kapica: veličina 56 - jedan komad.

Za prve izlaske van, izlazak iz porodilišta.

- Skafander

Skafander je vrlo praktičan dio odjeće za prve izlaske izvan kuće, pogotovo ako je dovoljno velik, pa ga je lako obući (ako kupite dovoljno velik broj, može potrajati i do kraja zime).

- Rukavice

To su rukavice od tankog pamuka (dakle nisu zaštita od hladnoće) i izgledaju kao kesice. Nije ih nužno kupiti ranije, već ako vidite da se beba grebe po licu.

 Važno je znati

1. Oznaka veličine odnosi se na dužinu (visinu) bebe. Većina djece rađa se s oko 50 cm, ali se rijetko kupuje broj 50 zato što ga bebe prebrzo prerastu. Treba računati da veličinu 56 beba nosi prvih mjesec dana, dok broj 62 nosi naredna dva mjeseca.  

2. Nakon trudnoće potrebno je vremena dok se ne uhodate s pranjem i peglanjem robice za bebu, zato je dobro imati i više odjeće nego što je navedeno.

3. Budite praktični, ne kupujte mnogo ove odjeće, jer je beba neće iznosati. Odlično je rješenje ako vam neko od roda ili prijatelja donese očuvanu odjeću svoje bebe.

4. Dobro je zapamtiti gdje ste šta kupili, pa vam može i neko drugi kupiti željenu robicu.

5. Operite svu odjeću koju kupite. Preporučljivo je i dva puta isprati odjeću,  ne koristiti omekšivače te ispeglati i složiti da sve bude spremno za dolazak vaše bebe. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.