HIGIJENA

Pustite da bebina koža sama napravi zaštitu

Osnova njege je voda. Sapun ili kupku dovoljno je koristiti jednom u sedam do deset dana

Prije i poslije kupanja ili presvlačenja bebe obavezno je pranje ruku. Ilustracija

"Bebe i mame"

5.2.2019

Roditelji se takmiče u korištenju preparata za njegu bebe, misleći da je to najbolje za njihovo dijete. Ali, istraživanja pokazuju da manje znači bolje, odnosno da minimalno korištenje kozmetike u prvih nekoliko sedmica bebinog života omogućava koži da sama izgradi svoj zaštitni sloj.  

Osnova njege je voda. Sapun ili kupku dovoljno je koristiti jednom u sedam do deset dana. Za ostala kupanja sve što treba je čista i topla voda.

Prije i poslije kupanja ili presvlačenja bebe obavezno je pranje ruku. Za kupanje koristite isključivo frotirnu rukavicu koju ćete nakon upotrebe otkuhati.

Najbolje je ne dirati i ne prati područje oko očiju. Uši i nos čistite povremeo štapićem s vatom. Ako je bebina koža suha, koristite samo prepare koje vam odobri liječnik.

Njega pupka

Kožu oko pupka održavajte čistom i suhom. Sve dok pupak ne otpadne, nakon svakog presvlačenja promijenite gazu i uklonite sve nečistoće. Ako je pupak vlažan, posušite ga vatom. Ako koža oko pupka pocrveni ili osjetite neugodan miris, obavezno se javite liječniku.

Šta još treba znati

- Kozmetika za bebu ne smije sadržavati vještačke boje i mirise.

- Za njegu kože birajte blago ulje, bez alkohola i mirisa.

- Odlučite se za blagi, neutralan šampon.

- Pelensku regiju mažite tankim slojem specijalne kreme za guzu.

- Deterdženti za pranje bebinog veša ne smiju biti agresivni, a pri kupovini omekšivača odlučite se za vrstu namijenjenu dječijoj odjeći. Takvi omekšivači su blagi i nemaju jak miris.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.