KORISNO

Osam pitanja o bebinoj kosi

Hoće li ostati iste boje, kvaliteta, hoće li se kovrdžice ispraviti?

Neka djeca rode se s mnogo kose. Ilustracija

"Bebe i mame"

8.2.2019

Hoće li se boja bebine kose promijeniti? 

Uobičajeno je da kod beba koje su rođene sa svijetlom kosom ona potamni kako rastu. Iako stručnjaci sa sigurnoćšu ne tvrde šta je razlog ovoj pojavi, pretpostavka je da dolazi do izraženijeg procesa pigmentacije.

Boju kose određuje tvar eumelanin. Ako ga je više, kosa će biti tamnija, a u nedostatku ovog pigmenta beba ima plavu kosu. Roditelji su ti koji djetetu daju gen za stvaranje eumelanina.

Tokom razvojne faze mijenja se i količina pigmetna i zbog toga dolazi do promjene boje kose.

Zašto bebe imaju dlačice na ramenima i ušima?

Te tanke i mekane dlake nazivaju se lanugo i prekrivaju dio bebine kože dok je još u stomaku. Nestaju između 36. i 40. sedmice trudnoće. Obično ih imaju djeca koja su prijevremeno rođena.

Je li normalno da novorođenčetu opadne kosa?

Ponekad je iznenađujuće da djetetu koje se rodilo s mnogo kose, ona počne opadati. To je uobičajena pojava u prvih nekoliko sedmica bebinog života, a kao razlog liječnici navode promjene u nivou hormona.

Kod nekih beba nova kosa počinje rasti čim opadne stara, a neke ćelave dočekaju prvi rođendan.

Hoće li nakon brijanja glave, bebina kosa biti gušća?

To je stari mit. Zasnovan je na činjenici da je kosa koja tek izbija oštra. Ali, to je samo trenutno i kada ponovo naraste dlaka je istog kvaliteta. Nakon čestih šišanja kosa je i kod djece, kao kod odraslih, zdarvija, ali ne raste brže i nije gušća.

Je li normalno da desetomjesečna beba nema kosu?

Ne treba se fokusirati na kosu nego na tjeme. Ako je tjeme zdravo, to što beba nema kose samo je dio razvojne faze. Zdravo tjeme je mekano, bez mrlja i peruti.

Je li u redu ako bebi kosa stoji uspravo?

Kod neke djece u periodu intenzivnog rasta kose, ona stoji uspravno i ne može se lijepo počešljati. To je posebno izraženo kod djece čija je kosa gusta. Međutim, roditeljima se to ne dopada, a liječnici kažu da kosu mogu dovesti u red korištenjem maslinovog ulja.

U kojem uzrastu bebu treba prvi put ošišati?

Nema određenog pravila, ali većina beba ima prvo šišanje kada napuni godinu.

Zašto na zadnjem dijelu glave beba nema kose?

Bebe izgube kosu na tom dijelu glave zato što većinu vremena provode ležeći na leđima. Kako beba postaje aktivnija, pritisak na potiljak slabi i kosa počinje rasti. Za vrlo kartko vrijeme dužina se izjednači.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.