PRAVILNA PREHRANA

Šta kada dijete odbija mlijeko

Ako dijete odbija piti mlijeko, poslužite se sitnim lukavstvima i osigurajte da svakodnevno dobije potrebnu dozu kalcija

Mlijeko je djeci najveći prijatelj. Ilustracija

"Bebe i mame"

10.2.2019

Djeci je mlijeko najveći prijatelj. Važno je za rast i razvoj, jer sadrži vitamine A, B i D, malo masnoća i šećera, fosfora i bjelančevina, a glavni mu je adut obilje kalcija. Mlijeko potiče izgradnju kostiju i pridonosi kvalitetu koštanog tkiva.  

 Zašto mlijeko

Djetetu starijem od dvije godine za doručak mlijeko možete poslužiti toplo ili hladno. Važno je da dijete nadoknadi tekućinu koju je izgubilo tokom noći. Ako ne želi piti mlijeko, možete mu dati čaj ili neki drugi mliječni proizvod (jogurt, puding).

Ako neće mlijeko ujutro, mališan ga može popiti i tokom dana. Važno je unijeti preporučenu dnevnu količinu kalcija: 500 mg od prve do treće. godine života, a 1.200 mg od osme do 18. godine.  

U protivnom, organizam crpi kalcij iz svojih zaliha, kako bi osigurao vitalne funkcije tijela. Ako to potraje, doći će do promjena u rastu kostiju ili će kosti postati krhke.

Postoje li zamjene

Mlijeko u prehrani mogu zamijeniti mliječne prerađevine: sir, jogurt, vrhnje i sirni namazi. Dijete koje ne pije mlijeko mora pojesti tri do četiri takva proizvoda dnevno.

Kalcijem su najbogatiji sirevi s tvrdom korom. Tekući jogurti nešto su slađi od običnih, no njihov sadržaj kalcija zadovoljava.

Neka obrok lijepo izgleda

Prije nego što mlijeko izostavite s djetetovog jelovnika, poslužite se malim lukavstvima:

- Djetetu kojem se ne sviđa prirodno mlijeko možda će se dopasti čokoladno.

- Djeca vole frape od voća i mlijeka. Kombinacije sa žitaricama odlična su zamjena.

- Mlijeko dodajte slanim jelima: Supama, varivima ili umacima.

 Važno

- U 250 ml mlijeka ima 300 mg kalcija

- Toliko sadrže i:

- dva jogurta,

- 300 g svježeg sira i

- 30 g ementalera (gaude, edama ...).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.