ISTRAŽIVANJA

Život u stresnoj porodici povećava rizik od gojaznosti kod djece

Porodice se obično uspijevaju nositi sa određenim stresom i izazivačima stresa, ali kada stvari izmaknu kontroli, najugroženija su upravo djeca

Nerijetko su uzročnici stresa nezdravi odnosi među roditeljima. Ilustracija

Bebe i mame

10.3.2020

Život u stresnoj porodici može utjecati na povećanje rizika gojaznosti kod djece, tvrdi se u nalazima najnovije studije koja je provedena u Švedskoj. Djeca uzrasta od pet do šest godina koja žive u stresnim porodicama dvostruko su izloženija riziku gojaznosti u odnou na djecu koja odrastaju u porodicama bez stresa. 

Porodice se obično uspijevaju nositi sa određenim stresom i izazivačima stresa, ali kada stvari izmaknu kontroli, najugroženija su upravo djeca.

Istraživanjem je obuhvaćeno 7.443 švedskih porodica i to od trenutka rađanja njihove djece, pa do navršenih pet ili šest godina. Oko 52 procenta djece su bili dječaci. Praćenjem ovih porodica utvrđeno je da je 4.2 procenta djece postalo gojazno tokom navedenog perioda.

Tokom perioda obuhvaćenog studijom, roditelji su naveli niz različitih izazivača stresa, kao što su teške životne stresne situacije, smrt, razvod, gubitak posla ili izloženost nasilju. Nerijetko su uzročnici stresa nezdravi odnosi među roditeljima, izostanak podrške djeci, kao i brige u vezi sa razvojem i podizanjem djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.