ORDINACIJA

Hipospadija - najčešća urođena anomalija na genitalnom sistemu

Ukoliko se na vrijeme ne otkloni suženje hipospadičnog otvora, može doći do oštećenja bubrega

Kod težih oblika dijete mokri čučeći. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

29.3.2021

Hipospadija (hypospadia) je urođeni defekt mokraćne cijevi i penisa novorođenčeta čija je posljedica manjak uretre i spužvastog tijela različite veličine.

Vezivne trake

Karakterizira je abnormalno postavljanje vanjskog otvora mokraćne cijevi koji se ne nalazi na vrhu glansa, nego bilo gdje na prednjoj strani penisa, od glansa do perineuma (regija analnog otvora).

Upravo pozicija otvora uretre definira anatomski tip hipospadije te, prema poziciji hipospadičnog otvora, mogu biti hipospadija glansa, korpusa, mošnji (scrotum) i perineuma.

Kod teških oblika hipospadije, kao što su skrotalna i perinealna, penis je prema skrotalnoj kesi iskrivljen (povijen). Teški oblici hipospadije su penoskrotalne (dodir korijena penisa i skrotuma), skrotalne i perinealne hipospadije.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Ovu anomaliju upotpunjuje karakterističan izgled kožice u obliku kapuljače koji ne sakriva glavić. Za ovu djecu se kaže da su rođena obrezana. Kod ove anomalije može postojati savijen penis prema skrotalnoj kesi. Uzrok je nedostatak kože na prednjoj strani penisa ili usljed prisustva čvrste vezivne trake.

Kod težih formi hipospadije muško dijete mokri iz čučećeg položaja. Ponekad se ova anomalija komplicira suženjem hipospadičnog otvora uretre pa dijete mokri s naporom, a mlaz mokraće je veoma tanak. Ukoliko se na vrijeme ne otkloni suženje hipospadičnog otvora, može doći do oštećenja bubrega.

Česta anomalija

To je česta anomalija kod muškog novorođenčeta, a javlja se jedan slučaj u rasponu od 160 do 500 novorođenčadi. Ova anomalija može se sresti i kod djevojčica kao nedostatak mokraćne cijevi čiji se otvor nalazi u vagini. Kod ženskog djeteta prođe nezapažena, ukoliko nije teža forma koja dovodi do nemogućnost zadržavanja mokraće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.