RIJEČ STRUKE

Šta je hermafroditizam kod novorođenčadi i kako se liječi

Kod pacijenata ispod jedne godine najvažnija je pažljiva procjena funkcionalnog potencijala vanjskih genitalija

Odluku kojeg je spola beba donosi tim ljekara. Ilustracija

Piše: Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević

25.8.2021

Poigravanjem prirode rađaju se djeca s dvosmislenim, pomiješanim genitalijama različitog stepena. Riječ je od hermafroditizmu (dvospolnosti).


Operativni zahvat

Kod ovakvog slučaja konačnu odluku kojeg spola će biti novorođenče donosi tim ljekara - hirurg, ginekolog, pedijatar, endokrinolog, radiolog, genetičar i psiholog.

Najvažnije je utvrditi spol pacijenta, a to treba uraditi prije bilo kojeg operativnog zahvata. Kod pacijenata ispod jedne godine najvažnija je pažljiva procjena funkcionalnog potencijala vanjskih genitalija. Morfologija vanjskih genitalija je najčešće korišteni kriterij pri označavanju spola novorođenčeta.


Emeritus prof. dr. Salahudin Dizdarević. Avaz

Na osnovu ove procjene određuje se u kojem rodu treba podizati dijete. Odluka se bazira samo na anatomiji vanjskih genitalija, prije svega na veličini muškog uda (falusa), bez obzira na tip gonada, kariotipa i strukture unutrašnjih genitalija.

Kod pacijenata koji se podižu u ženskom rodu važno je ukloniti testisno tkivo.

Vanjske genitalije treba rekonstruirati u ženske. Pacijentima koji se provode u muški rod uklanja se sve ovarijalno tkivo s pripadajućom tubom uterinom i uterusom.


Teške bolesti

Ako se ova anomalija ne otkrije ili ako roditelji ne pristaju na korekciju, jer smatraju da je njihovo dijete muško ili žensko, takav pacijent može razviti teške organske i psihosocijalne bolesti. Nažalost, zbog toga ovi pacijenti obično umiru ranije.

Dijagnoza

Dijagnoza hermafroditizma postavlja se na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, a utvrđuje histološkom analizom gonada u serijskim rezovima. Liječenje podrazumijeva plastične korekcije u muškom ili ženskom smislu ili davanje muških, odnosno ženskih hormona u pubertetu. Treba davati hormone koji dovode do nastanka puberteta u onom smislu u kome su prethodno korigirani vanjski spolni organi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.