KORISNO

Kako razlikovati alergiju od infekcije kod djece

Jedina terapija je isključivanje konkretne namirnice iz ishrane

Najčešće je riječ o alergiji na hranu. Ilustracija

Z. K.

7.9.2021

Osip na koži mališana najčešće je posljedica virusne infekcije. Slične promjene na koži mogu nastati i usljed alergijske reakcije, ali i loše higijene. Stručnjaci objašnjavaju da se virusni osip javlja na stopalima, šakama, trupu, licu i vratu.


Javlja se kašalj

U dječijem uzrastu promjene na koži su često posljedica alergijske reakcije. Najčešće je riječ o alergiji na hranu i u tom slučaju dolazi do pojave koprivnjače. Ona je donekle slična osipu, može se javiti na svim dijelovima tijela, promjene se mogu spontano povlačiti s jednog i izbijati na drugom mjestu. Jedina terapija je isključivanje konkretne namirnice iz ishrane.

Osim osipa, stručnjaci navode kako bi na alergiju kod djece trebalo posumnjati i kada nos curi i svrbi, oči peckaju, javlja se suh i iritantan kašalj, ali i dugotrajan produktivan kašalj, peckanje oko usta, crvenilo i svrab, poremećaj sna, osjećaj kratkoće daha.

Kada je osip po tijelu djeteta tačkast, žućkasto prebojen i vidljiv na svim dijelovima, dominantno na trupu, riječ je o kožnim promjenama usljed loše higijene.


Sapun i voda

To je danas dosta rijetko, ali dešava se, navode stručnjaci. Stafilokokne bakterije, koje se prirodno nalaze na koži, umnože se, pa ako se dijete češe, može nastati veći problem. U svakom slučaju, sapun i voda, kao i antibiotske kreme, rješavaju ovaj zdravstveni problem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.