TVRDI PSIHOLOG

Ovo je pet rečenica koje toksični roditelji govore svojoj djeci

Toksične osobe, pa tako i roditelji, nikada ne preuzimaju odgovornost za svoje riječi i ponašanje

Toksični roditelji su egocentrični. Twitter

A. O.

14.1.2023

Psihologinja Kamini Vud (Wood) na svom blogu objašnjava kako odrastanje uz toksičnog roditelja može oblikovati osobnost čovjeka u odrasloj dobi, kao i njegovo ponašanje za cijeli život. 

Kako ona tvrdi, nema toplog, brižnog odnosa s toksičnim roditeljem, a nemar, marginalizacija i emocionalna manipulacija koje su vrlo česte kod narcisoidnog roditelja mogu imati dugotrajne posljedice na mentalno zdravlje, životne izbore i odnose.

Međutim, kako prepoznati toksičnog roditelja? Kako objašnjava psihologinja, toksični roditelji su egocentrični i nesposobni uspostaviti zdrave, značajne odnose sa svojom djecom, već od njih imaju iznimno nerealna očekivanja i postavljaju im nerealne zahtjeve, kritizirajući sve što njihova djeca kažu ili učine. Usput je izdvojila i pet rečenica koje toksični roditelji govore svojoj djeci, a to na njih ostavlja duboke posljedice.

''Previše si osjetljiv''

Toksični roditelji upotrijebit će ovu frazu kako bi diskreditirali i ponizili djetetove osjećaje kada ga povrijede. Ovom rečenicom zapravo šalju poruku da ne misle odgovarati za svoje uvredljive riječi i postupke, sugerirajući da s djetetom nešto nije u redu.

''Prestani dramatizirati''

Toksični roditelji često koriste ovu frazu kako bi izbjegli odgovornost za ono što govore ili čine, minimizirajući ili negirajući zlostavljanje. Ova vrsta roditelja namjerno će stvoriti dramu, zbunjenost i nesigurnost, okrivljujući dijete za njegovu pretjeranu reakciju. Narcisoidni roditelji govore ovakve stvari kako bi izazvali osjećaj krivnje kod svoje djece ili kako bi umanjili njihove emocije.

''Nikad to nisam rekao''

Toksične osobe, pa tako i roditelji, nikada ne preuzimaju odgovornost za svoje riječi i ponašanje. Učinit će nešto, a zatim otvoreno poreći da su to učinili. Na taj način roditelj svome djetetu govori da ne osjeća nikakvu odgovornost za bol koju mu je prouzročio, namjerno ili nesvjesno.

''Samo ti pokušavam pomoći''

Toksični roditelji koristit će ovu frazu kako bi opravdali kritiziranje bez razloga. 

Oni uvijek vjeruju da znaju najbolje pa će se toksični roditelj uvrijediti i kriviti dijete što nije poslušalo njihov savjet.

''Tako si nezahvalan''

Kada uzrokuju bol ili loš osjećaj kod svoje djece, toksični roditelji glumit će žrtvu, optužujući upravo svoje dijete da je nezahvalno. Isto tako, često će kod djeteta pokušati izazvati osjećaj krivnje, ignorirajući ga ili pokušavajući izbjegavati razgovor s njim.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.