DVIJE ŠOLJE PRIHVATLJIVE

Kakve posljedice ima kofein na dojenje?

Količina kofeina u majčinom mlijeku je na vrhuncu sat do dva nakon unosa

Količina kofeina u majčinom mlijeku je na vrhuncu sat do dva. Printscreen

A. O.

7.2.2023

Dobra je vijest da umjereni unos kofeina ne ometa dojenje, što znači da su dvije šoljice kafe dnevno sasvim prihvatljive.

Tako tvrdi Američki koledž specijalista za porode i ginekologa, koji poručuje da količina kofeina od 200 miligrama na dan ne utice na bebu. S njima se slaže i Američka akademija za pedijatriju, ocjenjujući kofein kompatibilnim s dojenjem, piše Pure Wow.

Ostaci kofeina

Činjenica je da se ostaci kofeina mogu pronaći u majčinom mlijeku, ali je količina koja dospije u bebin organizam toliko mala da nema nikakvih neželjenih posljedica.

Ipak, to ne znači da bi mame koje doje trebale pretjerivati. Prema istraživanju Američkog koledža specijalista za porode i ginekologa, novorođenčad i prerano rođene bebe su osjetljivi na djelovanje kofeina, stoga se mamama preporučuje da unose manje količine tokom prvih nekoliko dana od porođaja.

Iako kofein ne utječe na dotok majčinog mlijeka, on se može apsorbirati iz kafe i kod osjetljivih beba prouzrokuje izbirljivost ili odbijanje sisanja, što dalje umanjuje dotok mlijeka kako objašnjava Molly Petersen, certificirana savjetnica za dojenje u laboratoriju Lansinoh, iz američke savezne države Virdžinije (Virginije).

Količina u mlijeku

Ako primijetite da je vaša beba vidno izbirljiva ili nemirna nakon što ste konzumirali kofein, preporučljivo bi bilo da se suzdržavate od kafe sljedećih nekoliko sedmica kako biste se uvjerili da je u tome problem.

Količina kofeina u majčinom mlijeku je na vrhuncu sat do dva nakon unosa pa možete odrediti vrijeme za ispijanje kave koje se neće poklapati s dojenjem.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.