SAVJET RODITELJIMA

Šta raditi kad djetetu nešto zapne u ustima

Pedijatri su napravili popis pravila o postupanju protiv slučajnog gušenja

Postoje načini da se izbjegne tragedija. Facebook

Z. K.

21.5.2024

Sitne igračke ili predmeti koje mališani stavljaju u usta krivi su za čak trećinu smrti mlađih od 14 godina. Na svakoj maloj stvarčici ili igrački od sitnih elemenata piše da ih ne treba davati maloj djeci jer postoji opasnost da ih stave u usta i uguše se.

Kako pomoći

I pored toga što nas takva upozorenja prate od trenutka kada se u našem životu pojavi beba, statistika pokazuje da djeca i dalje stradaju od gušenja predmetima koje su slučajno stavili u usta.

Što su djeca mlađa, to je problem veći, s jedne strane, zbog još neusklađenog sistema disanja i hranjenja, a s druge, zbog samog oblika jednjaka koji je još cilindričan i pogodniji za opstrukciju.

Kada problem počne, postoje načini da se izbjegne tragedija. Ali, treba znati i šta nikako ne treba činiti. Tako, recimo, nikada ne treba pokušavati predmet prstima izvući iz djetetovih usta.

Prva reakcija djeteta bit će kašljanje kojim tijelo instinktivno pokušava izbaciti predmet koji se zaglavio i ponovo uspostaviti disanje. U većini slučajeva nekoliko iskašljavanja će ga i izbaciti.

Međutim, kada to nije dovoljno, od ključnog je značaja znati kako pomoći djetetu. Pedijatri su zato napravili popis pravila o postupanju protiv slučajnog gušenja.

Neka se nakašlje

1. Kada primijetite da je djetetu nešto zapelo u ustima, pokušajte ga navesti da se nakašlje, jer je kašalj prirodni način da se izbaci strano tijelo. Položaj u trenutku kad strano tijelo još ne smeta nije važan, dijete će se instinktivno postaviti kako treba.

2. Ukoliko se strano tijelo već zaglavilo i prekinulo disanje, bilo bi najbolje da neko odmah pozove hitnu pomoć, ali dijete za to vrijeme nikako ne smijete ostaviti samo, već mu počnite pružati pomoć.

3. Uhvatite dijete za donju vilicu i položite ga preko svog koljena. Ako ste dešnjak i držite djetetovu vilicu desnom rukom, onda preko desnog koljena. Ako ste ljevoruki, tada obratno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.