TRUDNOĆA I POROD

Svi rizici carskog reza

"Bebe i mame"

31.3.2018

Sve više budućih majki odlučuje se na porođaj hirurškim putem. Porađanje carskim rezom u posljednjih petnaest godina vrlo je popularno.

Buduće majke žele izbjeći bolove i napore koje zahtijeva prirodan porođaj, pa se odlučuju na porođaj hirurškim putem. Međutim, carski rez ima i mnoge nedostatke i rizike. Evo nekih od njih:

- Duži oporavak. Zbog korištenja anestezije i drugih lijekova, kao i samog operativnog zahvata, oporavak nakon carskog reza duži je u poređenju s prirodnim porođajem.

- Povećana mogućnost infekcija, krvarenja i tromboze. Za razliku od prirodnog porođaja, carski rez povećava šanse za infekcije i spoljnih i unutrašnjih rezova. U nekim slučajevima može se pojaviti jaka infekcija koja zahtijeva dodatne operativne zahvate i jake doze antibiotika.

- U mnogim slučajevima žene se nakon porođaja carskim rezom žale na višak kilograma koji se koncentrira u području oko reza. Isto tako, žale se na gubitak osjećaja na području reza i oko njega.

- U poređenju s bebama koje su rođene prirodnim putem, bebe rođene hirurškim zahvatom, zbog lijekova koji se koriste za vrijeme operacije, nisu upotpunosti aktivne odmah nakon porođaja. Dojenje ovako rođenih beba zahtijeva više napora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.