TRUDNOĆA I POROD

Prehrana trudnice: Da - voću, povrću, siru, mahunama i orasima

"Bebe i mame"

17.7.2018

Svi savjeti o zdravoj prehrani i o tome šta je najbolje izbjegavati tokom trudnoće, a koje ste čuli od rodbine, prijatelja i poznanika, znaju biti poprilično zbunjujući. Stoga vam nudimo vodič kroz prehranu za trudnice, koji će vam olakšati devet mjeseci slatkog iščekivanja.

Zašto je neku hranu bolje izbjegavati u trudnoći, a inače je sasvim prihvatljiva i zdrava? Kao prvo, zato što dolazi do promjena u imunološkom sistemu trudnice koja tokom trudnoće postaje osjetljivija na hranu koja u sebi može sadržavati viruse određenih bolesti, a koja, opet, može dovesti do ozbiljnijih komplikacija.

Namirnice koje nisu preporučljive

Da biste se zaštitili, najbolje je izbjegavati sljedeće namirnice:

1. Jaja

Jedete li u restoranu, izbjegavajte jaja i jela koja ih sadrže - poput pohanih jela ili raznih umaka i dresinga za salate. Pogotovo u toplijim mjesecima jaja mogu biti zaražena salmonelom (bakterijom koja izaziva povraćanje, temperaturu i proljev). Rizik je najmanji kod tvrdo kuhanih jaja.

2. Nepasterizirani sokovi

Iako je danas većina sokova i mlijeka pasterizirana, još uvijek se negdje mogu naći i oni koji nisu. Stoga čitajte etikete, jer pasterizacijom se ubijaju neželjene bakterije i toksini.

3. Neke vrste ribe

Riba je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, koje pomažu pri razvoju djetetovog mozga. No, neke vrste mogu sadržavati veće količine žive, zagađivača koji utječe na djetetov živčani sistem. Tu spadaju morski pas i sabljarka - sve velike vrste koje dugo žive te nakupljaju više žive u svome mesu. Zapravo, velika većina riba sadrži živu u tragovima, pa ograničite sedmičnu konzumaciju i onih sigurnijih vrsta.

4. Alkohol

Baš u posljednje vrijeme pojavilo se nekoliko novih istraživanja o sigurnosti konzumiranja alkohola u trudnoći, koja su dala oprečne rezultate. Dok se u jednom kaže da je čašica-dvije jedanput ili dvaput sedmično sasvim u redu, rezultati drugog ukazuju na to da bi i čak i tako umjereno pijenje alkohola moglo nanijeti fizičku ili mentalnu štetu djetetu.

Vjerovatno je, ipak, najbolje ne riskirati i sasvim se suzdržati od alkohola dok čekate dijete.

Namirnice za umjerenu konzumaciju

Neke vrste hrane tokom trudnoće dobre su samo u malim količinama:

1. Kofein

Istraživanja su pokazala da kofein neće naškoditi fetusu konzumira li se u umjerenim količinama, što znači do dvije manje šalice dnevno.

2. Hrana bogata nitratima

Također je pametno smanjiti konzumaciju prerađene hrane i suhomesnatih proizvoda, poput salama, kobasica, slanine, hrenovki... Ova vrsta hrane sadrži velike količine nitrata, aditiva koji se povezuje s dijabetesom i tumorom na mozgu.

Iako istraživanja još nisu dala nepobitan dokaz za to, ova vrsta hrane ionako ne sadrži vrijedne i bitne hranjive sastojke i najbolje ju je izbjegavati.

3. Gazirani sokovi

Što se tiče gaziranih sokova, također budite umjereni, jer većina njih sadrži umjetna sladila, od kojih se mnoga povezuju s raznim vrstama oboljenja, a konzumacijom direktno prolaze kroz posteljicu i dolaze do fetusa. Zato, budite umjereni.

Namirnice koje se preporučuju

Sada kada jedete za dvoje (pritom se ne misli na količinu hrane, već na količinu potrebnih hranjivih sastojaka za dvije osobe) vrlo je važno da uzimate preporučenu količinu vitamina C, folne kiseline, bjelančevina, vlakana i drugih hranjivih sastojaka.

Preporučujemo vam nekoliko vrsta namirnica koje bi se tokom devet mjeseci što češće trebale naći na vašem jelovniku:

1. Svježe voće i povrće

Ova vrsta namirnica trebala bi činiti osnovu svakog vašeg obroka tijekom trudnoće, jer je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Prije svake konzumacije voće i povrće dobro operite, čak i ako ne namjeravate jesti koru.

2. Svježi sir i jogurt

Svježi sirevi i jogurt preporučljivi su ukoliko su napravljeni od

pasteriziranog mlijeka. Osim što su dobar izvor bjelančevina, sadrže veće količine kalcija od mlijeka, a jogurt usto sadrži i aktivne kulture koje smanjuju rizik od crijevnih infekcija.

Također, osobe koje imaju netoleranciju na laktozu u većini slučajeva nemaju problema s probavljanjem jogurta.

3. Sok od narandže

Svježe iscijeđen sok od narandže bogat je vitaminom C i folnom kiselinom, a odličan je izvor kalija, koji pomaže pri snižavanju visokog krvnog pritiska - posebno opasnog tokom trudnoće.

4. Mahunarke

Dobar su izvor bjelančevina, folne kiseline i željeza. Bogate su vlaknima koja sprečavaju zatvor i pojavu hemoroida.

5. Suho voće i orašasti plodovi

Suho voće sadrži velike količine vlakana, a u orašastim plodovima pronaći ćete velike količine dobrih masnih kiselina potrebnih za normalan rast i razvoj fetusa.

Najbolji savjet

Najbolji savjet o prehrani tokom trudnoće je umjerenost i raznolikost. Ne držite se samo jedne vrste namirnica. Bude li vaša prehrana raznolika, automatski ćete smanjiti rizik izlaganju nečemu štetnom, a svom tijelu i djetetu osigurat ćete više potrebnih hranjivih sastojaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.