BIH

Do juna donijeti Zakon o gasu i strategiju na državnom nivou

Energetska zajednica traži rješenje od BiH

A. DUČIĆ

4.4.2014

 

 

Bosna i Hercegovina nema svoju proizvodnju plina, terminal za tečni prirodni gas niti podzemna skladišta. U BiH se isporučuje isključivo ruski plin kroz jednu jedinu ulaznu tačku preko interkonektora sa Srbijom. Plinska infrastruktura u BiH je još uvijek nedovoljno razvijena, tako da generalno igra ograničenu ulogu u privredi. Od 1974 – 1976. godine, kada je započeta gasifikacija BiH, pa do danas, razmatralo se nekoliko opcija za povezivanje postojećeg prenosnog sistema s drugim sistemima.

Trenutna Strategija energetskog razvoja RS-a i Strateški plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH predviđaju značajan porast potrošnje plina u narednih deset godina. Iako nadležni organi vlasti iz oba entiteta preduzimaju niz aktivnosti na razvoju projekata gasne infrastrukture, izostaje koordinacija, a sve se radi u korist individualnih interesa entiteta, a ne države kao cjeline.

Ne postoji zakonski okvir na državnom nivou uprkos brojnim neuspješnim pokušajima, od kojih su neki bili i potaknuti od strane predstavnika međunarodne zajednice.

Iz Energetske zajednice “Avazu” je rečeno kako se BiH I dalje nalazi u svojevrsnoj pat poziciju u kojoj nije u stanju da uspostavi regulatorno tijelo za plin na državnom nivou, što je najvažnije pitanje uopće u ovoj oblasti.

Također nedostaje i razdvajanje odgovarajućih mrežnih tarifa otvaranje tržišta i odgovarajućih mrežnih kodeksa .

- Do juna 2014 , Bosna i Hercegovina treba poduzeti sve potrebne mjere da se otklone nedostatci i osigura poštivanje zakona Energetske zajednice , a u saradnji s njenim Sekretarijatom. Koliko smo informirani, BiH nije napravila nikakav napredak u ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici.

Sekretarijat Energetske zajednice i službeno je ponudio svoju pomoć Bosni i Hercegovini u izradi nacrta novog zakona. To uključuje i pismo državnog resornog ministra putem kojeg se predlaže sastanak s direktorom Sekretarijat Energetske zajednice Janezom Kopačem, na koje nismo dobili odgovor. Ako BiH ne napravi nikakav napredak, naredni sastanak Ministarskog vijeća u Kijevu u septembru 2014. godine će usvojiti predložene sankcije od Sekretarijat Energetske zajednice, a kojima se trenutno vodi rasprava – poručeno je iz Sekretarijata Energetske zajednice.

Ministarsko vijeće Energetske zajednice je 24. oktobra 2013. godine održalo svoj godišnji sastanak, u Beogradu, u Srbiji.  U skladu sa odredbama Sporazuma o energetskoj zajednici, Ministarsko vijeće je zaključilo da BiH krši obaveze u gasnom sektoru. Zaključkom su pozvani organe vlasti Bosne i Hercegovine da poštuju preuzete obaveze tako što će do juna 2014. godine usvojiti relevantne zakonske akte.

Tokom sastanka ministara EC-a i BiH o energetskim pitanjima, koji je održan u Briselu 28. Januara .2014, učesnici su razgovarali o Odluci D/2013/04/MC – EnC Ministarskog vijeća Energetske zajednice o nepoštivanju određenih obaveza naše države propisanih Sporazumom.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić rekao je za “Avaz” da je ovo ministarstvo organiziralo konsultativni sastanak, na kojem su razmijenjene informacije o aktivnostima na otklanjanju prethodno pomenutih nedostataka.

 

- Saradnja nadležnih institucija se i dalje nastavlja i ne samo po pitanju prirodnog gasa već po ostalim aktuelnim pitanjima iz oblasti energetike. Do juna 2014. godine ćemo poslati Sekretarijatu Energetske zajednice izvještaj o sprovedenim aktivnostima, od oktobra 2013. godine, na implementaciji odredaba Ugovora o osnivanju Energetske zajednice u domenu prirodnog gasa – kazao je Tučić.

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj rekao je kako je opredljenje vlasti FBiH da se na nivou države donese Zakon o gasu, kao i energetska strategija.

 

- Mi smo predložili i dva predstavnika iz FBiH u radnu grupu koja treba da izradi koncept strategije. Smatramo da nije moguće prihvatiti prijedlog iz RS da entiteti prave svoje strategije, te da se one onda usklade u jednu.

Ako je stajalište Energetske zajednice je da poslovi Elektroprijenosa moraju biti na nivou države, onda i Zakon o gasu mora biti na državnom nivou. Mi tu nemamo dileme. Smatram da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa treba da izađe s jasnom inicijativom I dokumentom koji će se raspravljati unutar radne grupe. Uprkos svemu, smatram da nije malo vremena da se sve ovo završi, jer i FBiH i RS imaju osnova da se ovo završi. Potreban je, međutim, ozbiljniji pristup – kazao je Trhulj.

Stav iz resornog ministarstva RS po ovom pitanju nismo uspjeli dobiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.