BIH

Sporazum za rast i zapošljavanje - velika šansa koju ne smijemo propustiti!

Bh. privrednici o novoj inicijativi EU za BiH

A. Du. – Mi. K.

21.11.2014

Ministri vanjskih poslova članica Evropske unije (EU) na sjednici održanoj 21. novembra konsenzusom su usvojili inicijativu novog pristupa evropskoj tranziciji Bosne i Hercegovine, koju su predložili šefovi britanskih i njemačkih diplomatija. Frank Walter Steinmeier i Phillipp Hammond. Tako je ova britansko-njemačka inicijativa zvanično postala inicijativa Evropske unije.

Ministri EU su prihvatili da navedena inicijativa treba da bude unesena kao dio programa buduće vlade BiH, a u tom cilju će visoka predstavnica EU Federica Mogherini doći u BiH prije idućeg zasjedanja Vijeća ministara Unije.

Ova inicijativa u osnovi kao prioritet određuje rad na konkretnim reformama s ciljem stabilizacije ekonomije i stvaranja uvjeta za razvoj, otvaranja radnih mjesta, borbu protiv korupcije, kao i poboljšanje efikasnosti vlasti na svim nivoima.

Ovom incijativom EU traži da se bh. političari obvežu na dva načina:

– Pisanom izjavom kojom se obavezuju na provođenje institucionalnih reformi na svim razinama države, koje su osmišljene da je učine funkcionalnijom i omoguće joj da efikasnije radi s EU i:

– Prihvatanjem obaveze da će s EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi putem kojeg će Bosna i Hercegovina napredovati na putu pridruživanja EU, uključujući i implementaciju Kopenhaških kriterija, političkih i ekonomskih. Reforme koje predlažemo su usko vezane za Sporazum za rast i zapošljavanje (Compact for Growth) koji je objavljen početkom ove godine.

Ukoliko BiH iimplementira ove obaveze zauzvrat će EU tražiti da, nakon dugog kašnjenja, na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, tako da BiH može imati koristi od prijeko potrebnih financijskih investicija koje ga prate. Nakon toga, bit će potrebno da se poduzmu konkretni koraci na mapi puta, koji trebaju uključivati poboljšanje funkcionalnosti i učinkovitosti vlade, te implementaciju ekonomskih reformi.

Bh. privredniici, koji su za “Avaz” prokomentirali ovu incijativu, tvrde da ovakav pristup nudi novu šansu za BiH.

Dževad Handžar, vlasnik ribogojilišta "Laks" Mostar i predsjednik Grupacije akva i marikulture Federacije BiH kazao je da je svakodnevno gledajući probleme koje ima animalna proizvodnja, a trenutno mljekari, do sada naša država činila sve da te proizvodnje nema.

dzevad-handzar

- Mogućnost stupanja na snagu Sporazuma za rast i zapošljavanje za nas bi bio svjetlost na kraju tunela, konačno. Time bi se makar zadržala poljoprivredna proizvodnja, te omogućilo zapošljavanje, s obzirom na to da plaća i puni džepove ovim silnim fondovima i administraciji. Taj sporazum je pozitivna stvar i za nas koji se bavimo poljoprivrednom proizvodnjom, a pogotovo riba koju izvozimo za EU – kazao je Handžar.

Prije dvije godine ogromne snježne padavine te otpad Elektroprivrede ugrozio je privredu na Neretvi, pa su ribari na razgovor odlazili kod Petera Sorensena, tadašnjeg šefa Delegacije EU u BiH tadašnjeg američkog ambasadora Patricka Moona kako bi dobili pomoć.

- Imamo odluku Vlade Federacije, odluku Doma naroda, zaključak Federalnog parlamenta i sve je to neispoštovano. Prema tome Vlada Federacije ne poštuje svoje odluke. Odnosno, kako ta ista Vlada kad odluči da nekom kupi Audija to i uradi sutradan, a na istom tom parlamentu i donese i odluku da pomogne ribarima i mljekarima, a ne ispoštuje to – kazao je Handžar.

Prema njegovim riječima naša država ima fantastičan sistem da nekog od privrednika kazni ako zakasni samo jedan sat sa uplatom PDV-a, a kad ga treba vratiti nema ih nigdje.

- Mi smo u ovom mjesecu zakasnili sa uplatom PDV-a, platili smo u srijedu u 15 sati a novac je legao tek sutradan pa smo kažnjeni sa 100 KM. A kad nam trebaju vratiti PDV države nema nigdje.

Petar Ćorluka, Predsjednik Uprave kompanije “Violeta”, ističe inicijativu predstavnika EU kao šansu koju u našoj zemlji ne bi smjeli propustiti.

petar-corluka

- Inicijativa predstavnika EU, o ubrzanju gospodarskih i institucionalnih reformi, koje bi osigurale brzu proceduru za ulazak BiH u EU je velika šansa koju ne smijemo propustiti. Nema više vremena za gubljenje, BiH treba biti i službeno tamo gdje prirodno pripada, naravno, moramo izvršiti potrebne reforme koje će prvo pomoći našem gospodarstvu, a kasnije i formalnom ulasku BiH u EU – kazao je Ćorluka.

Iz kompanije navode da ovu inicijativu vide kao šansu za sve domaće firme koje su prešle na tržišni način poslovanja i koje su spremne za širenje.

- U BiH ima dovoljno vrijednih i obrazovanih ljudi kojima će planirane reforme i ubrzani ulazak u EU donijeti nove poslovne šanse – dodao je Ćorluka.

Iskusni privrednik i ekonomski analitičar iz RS Damir Miljević kaže da je dobro za BiH što se dvije tako ozbiljne zemlje kao što su Njemačka i Britanija ponovo interesuju za našu državu.

damir-miljevic

-Dobro je i što je konkretna ponuda na stolu. Dobro je i što iznesena ponuda daje pravo građanima BiH da se nadaju da ih EU nije zaboravila i da EU u vezi ove zemlje interesuje i nešto više osim da se ne puca i da nema građanske pobune.

Ono što nije dobro je “tajming” ponude. Naime, neutralnom posmatraču može se učiniti da je ova inicijativa EU više iznesena u kontekstu straha EU, da konfrontacija istoka i zapada koja je evidentna na primjeru Ukrajine, ne bude prenesena i na Balkan, nego što je ona iskreno usmjerena na vraćanje BiH na tzv. evropski put i riješavanje nagomilan ekonomskih i socijalnih problema u BiH. jer iskreno govoreći pravo vrijeme za ovakvu jednu inicijativu je bilo još prije najmanje četiri godine – kaže Miljević.

Potcrtava se u inicijativi tek “vrlo stidljivo” spominje raščišćavanje sa kriminalom i korupcijom, što je po meni, osnovni preduslov za bilo kakav ozbiljan ekonomski i socijalni napredak BiH.

- Već smo 20 godina svjedoci da ulivanje silnih milijardi eura u ovu zemlju okovanu kriminalom i korupcijom ne daje nikakav ozbiljan efekat na socijalni i ekonomski položaj njenih građana, već naprotiv, dovodi do njihovog siromašenja i do stvaranja vladajuće plutokratske mafije u najboljem maniru tzv. banana država. U tom kontekstu ja sam oprezni optimista koji očekuje određene rezultate od ove inicijative EU ali istovremeno smatram da će ti pomaci imati vrlo mali uticaj na ekonomski i socijalni položaj građana, ukoliko ne dođe do desanaderizacije zemlje.Bilo kako bilo, naredni mjeseci će dati odgovor i na ovu dilemu. U svakom slučaju važno je da je BiH nakon godina i godina stajanja na prašnjavim policama briselske administracije ponovo došla na svjetlost dana u Briselu bez obzira koji je stvarni motiv onih koji su odlučili da je vrijeme da se skine paučina i “slučaj” Bosna stavi na stol – kaže Miljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.