BIH

Pusić: BiH se počinje kretati

Počelo zasijedanje Vijeća za vanjske poslove EU

S. N.

15.12.2014

Ministrica vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, pred početak sastanka Vijeća za vanjske poslove Evropske unije izjavila je da je moguće da već ove godine bude aktiviran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji je BiH s EU potpisala prije devet godina.

- Uslov za to je pisana izjava političkih lidera, pa i glasanje u parlamentu BiH,  možda i parlamentima nižih nivoa, da se prihvati taj evropski dio programa novih vlasti, da i pozicija i opozicija glasa za njega i da se time krene u realizaciju SAA.

To je prvi, ali veoma važan i veliki korak naprijed kojim se BiH počinje micati s mjesta – rekla je Pusić.

Naglasila je da joj je drago da novi pristup Unije prema BiH, koji je Hrvatska zagovarala još od proljeća, sada postaje inicijativa EU, te da se ne radi ni o kakvom snižavanju kriterija, već promjeni redosljeda prioriteta.

- Proces, dakle, nije blokirana visokim i zahtjevinim preduslovima. On postavlja dovoljno ambiciozne i realne ciljeve, a temeljni je da ova postava izabrana na izborima, u svom mandatu kandidira BiH za članstvo i dobije pozitivne mišljenje Evropske komisije o tome. To je moguć i ostvariv cilj i ako se u tome uspije, to su gotovo sigurne tračnice za BiH u mnogo različitih aspekata, ne samo kada je njeno članstvo u  EU po srijedi, već i stabiliziranje istitucija, jačanje njene funkionalnost i slično.

Hrvatska će insistirati da se kao ključni kriterij tretira provedba Ugovora o rastu i zapošljavanju. To je izuzetno važno jer se politički rezultati ne mogu očekivati bez dobre ekonomske podloge – rekla je Pusić.

Navela je i da samim stupanjem na snagu SAA kreće proces reformi koje ovaj dokument podrazumijeva.

Šefica Evropske diplomatije Federica Mogherini, koja predsjedava FAC-om, najavila je da će EU usvojiti zaključke o BiH u poslijedpodnevnim satima.

- Očekujte zaključke o BiH kasnije poslije podne. Ovo je dan pun aktivnosti i u okviru toga komesar Hahn i ja ćemo informirati ministre o našoj nedavnoj posjeti BiH, nakon čega će se donijeti neke odluke. O svemu ću vas informirati kasno poslije podne – rekla je Mogherini novinarima.

Dodala je da će FAC najviše govoriti o situaciji u Siriji i Ukrajini i da već sutra putuje u Kijev.

Šefica Evropske diplomatije Federica Mogherini, koja predsjedava FAC-om, najavila je da će EU usvojiti zaključke o BiH u poslijepodnevnim satima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.