BIH

BiH ima historijsku priliku da se dokaže na evropskoj pozornici

Šta će značiti predsjedsjedavanje Vijećem Evrope

A. DUČIĆ

22.5.2015

Bosna i Hercegovina 19. maja je zvanično od Belgije preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evrope, najstarije evropske organizacije, koja ima 47 država članica. Primopredaju su svečano izvršili ministri vanjskih poslova Belgije i BiH, Didije Rajnders (Didier Reynders) i Igor Crnadak.

Šef bh. diplomatije tokom svog inauguralnog govora istaknuo da je BiH, počašćena prilikom da predsjedava tako važnom organizacijom kao što je Vijeće Evrope ali i odlučna u namjeri da uspješno ispuni sve svoje obaveze i učini sve kako bh. predsjedavanje bilo upamćeno kao uspješno. Kao glavne prioritete naše zemlje tokom predsjedavanja, Crnadak je naveo provođenje niz evropskih konvecija

Tokom generalne debate koja je upriličena u prijepodnevnim satima ministar Crnadak je između ostalog izrazio punu podršku BiH punom poštivanju temeljnih principa na kojim počiva Vijeća Evrope a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava.

Izrazio je punu podršku BiH jučer usvojenom i zakonski obavezujućem Protokolu o progonu i sudskom kažnjavanju stranih terorističkih boraca i te Akcionom planu za borbu protiv nasilnog ekstremizma i radikalizacije koja vodi u terorizam.

Predsjedavanje Vijećem Evrope, prvi put otkako je prije 13 godina postala članica ove evropske organizacije, nakon nekoliko teških godina, historijska je prilika za BiH da pokaže šta može učiniti na "široj evropskoj pozornici".

brasseur-portret-ve

Foto: Avaz (Braser: Imali ste teško vrijeme)

Izjavila je to u intervjuu za "Dnevni avaz" predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope An Braser (Anne Brasseur), kazavši da će ostalih 46 članica ove najstarije evropske organizacije sve učiniti da bi podržale BiH u ovom mandatu.

- Imate ambiciozan program u narednih šest mjeseci, fokusirajući se na važna pitanja kao što su promocija kulture i jačanje vjerske dimenzije interkulturalnog dijaloga. Vaše jedinstveno iskustvo prevladavanja sukoba znači da donosite specijalno shvatanje na čelu "evropskog stola" - izjavila je Braser.

Koje nas konkretne obaveze očekuju na čelu Vijeća Evrope?

- BiH će predvoditi grupu od 47 zemalja u kojima živi 820 miliona Evropljana, usmjeravajući ih prema zajedničkim vrijednostima za koje smo se svi zakleli da ćemo ih se pridržavati. U praktičnom smislu, ministar vanjskih poslova BiH predsjedavat će izvršnim tijelom Vijeća Evrope, govorit će u njegovo ime te će organizirati opsežan program događaja. Izvještavat će Skupštinu na plenarnim sjednicama, odgovarati na pitanja parlamentaraca.

Vodstvo, međutim, za sobom povlači odgovornost i nadam se da će ono biti poticaj za reforme u BiH, ne samo kroz zajednički plan aktivnosti koji je u srijedu pokrenut. Bosanci i Hercegovci zaslužuju da žive u zemlji koja ima najviše standarde demokratskih i ljudskih prava, a za takvo nešto treba prevaliti dug put.

Svi, međutim, znamo da BiH nije implementirala presudu "Sejdić - Finci", koja ukazuje na kršenje ljudskih prava, a stalno smo loša vijest kada je riječ o obavezama koje propisuje GRECO ili MONEYVAL...

- Mi se ne okrećemo od problema koje ima bilo koja zemlja, tako da i dalje očekujemo napredak u oblastima u kojima su uočeni nedostaci, a tiču se standarda Vijeća Evrope. Ali, za svakog novog predsjedavajućeg to je šansa da se pokaže šta određena zemlja može učiniti za ostatak Evrope.

Ali, šta je s reputacijom BiH, koja je rezultat nerada neodgovornih političara u našoj državi?

- BiH je imala teško vrijeme. Vaša država stajala je u mjestu dok se ostatak Evrope kretao naprijed. Vi znate bolje od mene koliko politička paraliza i etničke podjele ometaju napredak. Ali, ja se nadam da je BiH sada dobila "prozor mogućnosti" za reforme.

Imate formirane vlade, konsenzus za reforme radi evropske budućnosti, Akcioni plan Vijeća Evrope. Bh. građani predugo su čekali za promjene koje dolaze. Kao što sam rekla nakon moje nedavne posjete, sada je vrijeme za političke elite da isporuče ono što su obećale, a ja se nadam da predsjedavanje Vijeće Evrope može igrati ulogu u promjeni perspektive i stvoriti osjećaj novih mogućnosti.

Mislite li, zaista, da se imidž BiH može promijeniti u narednim mjesecima?

- Da, barem na neki način. BiH se naslušala dosta savjeta u posljednjim godinama. Ali, sada će, u Evropi, predsjedavati, neće slijediti. To je velika razlika.

Stav Delegacije EU u BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije pozdravio je predsjedanje Bosne i Hercegovine Odborom ministara Vijeća Evrope. Otpravnik poslova dr. Renzo Daviddi naglasio je da predsjedanje BiH tokom narednih šest mjeseci predstavlja veliku odgovornost prema ostalih 46 država članica i veliku priliku za zemlju.

davidi-22

Foto: Avaz (Daviddi: Ovo je prava prilika za BiH)

- Vijeće Europe ima ključnu ulogu u promociji saradnje između europskih zemalja u oblastima pravnih standarda, ljudskih prava, demokratskog razvoja, vladavine prava i kulturne saradnje. Bosna i Hercegovina je predložila ambicioznu listu dobro odabranih prioriteta za svoje prvo predsjedanje. Želimo njenim predstavnicima uspješan rad i radujemo se provedbi prioriteta“, istakao je dr. Daviddi., dodavši “ovo je prava prilika za zemlju da kapitalizira svoje snage i projicira svoje vrijednosti u međunarodnom okviru“.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.