BIH

Peter Stano: Tokom slovačkog predsjedavanja EU, BiH, Srbija i Crna Gore išle su naprijed!

Portparol Miroslava Lajčaka za “Avaz.ba”

A. DUČIĆ

2.12.2016

Slovačka, koja je 1. jula, od Holandije preuzela predsjedavanje EU, 1.januara 2017. će ga dalje predati Malti. 

Ekskluzivno za portal “Avaz.ba” Peter Stano, glasnogovornik ministra vanjskih i evropskih poslova slovačke Miroslava Lajčaka, govori o rezultatima za vrijeme predsjedavanja, te izazovima s kojima se u posljednjim mjesecima Unija suočila.

Stano na početku razgovora napominje da je Unija u proteklom period bila suočena s nizom internih i eksternih izazova, a da je sve to “začinio” Brexit.

-Međutim svemu ovome smo pristupili u slovačkom duhu, odlučno, spremno za naporan rad i sa namjerom da isporučimo najbolje moguće rezultate za opće dobro - kao iskreni broker, iskren i pošten pregovarač koji traži i radi za evropski konsenzus. To je bio naš cilj od samog početka - da pokažemo da smo u stanju da ispunimo jedan od najvažnijih dužnosti – predsjedavanje na Vijećem EU, kao efikasan, transparentan i sposoban menadžer – kazao je Stano.

Iako Slovačka na čelu EU još uvijek ima nešto manje od mejsec, Stano je izdvojio neke od konkretnih rezultata

- Organizovali smo Bratislava samita - neformalni sastanak lidera 27 zemalja članica EU, koji je odlučio da se započne razmišljanje o tome kako se nositi sa odlaskom Britanije i kako da ponovo oživi evropski projekat radi sticanja povjerenje i podrške naših građana. U području proširenja smo uspjeli pronaći konsenzus članica EU radi otvaranja dva važna poglavlja (23 i 24) u procesu pristupanja Srbije. Pod našim predsjedavanjem Vijeća EU zatražili smo od Evropske komisije da dostavi svoje mišljenje o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Također, išlo se naprijed u procesu pristupanja sa Crnom Gorom. Uspjeli smo pronaći konsenzus o budžetu EU za narednu godinu. Pod predsjedavanjem EU u Parizu je ratificiran sporazum o borbi protiv klimatskih promjena. Pod našim predsjedavanjem počela je s radom Evropska granična i obalna straža – rekao nam je Stano.

Istakao je da su ovo samo neki od rezultata do sada postignutih tokom slovačkog predsjedavanja EU, “ali naši stručnjaci i diplomati i dalje će raditi vrlo naporno na evropskoj agendi, a sve radi dobrobiti EU”.

Evropska parlamentarka iz Tanja Fajon kaže za “Avaz.ba” da se Slovačka, uprkos teškim izazovima poput migrantske krize, borbe protiv terorizma, te Brexita, te činjenici da je bila na meti kritike, relativno dobro snašla u toj ulozi. 

.-Ta situacija me je podsjetila na slovenačko predsjedavanje EU 2008. godine kada je došlo do proglašenja nezavisnosti Kosova i kada je Slovenija morala spretno da uskladi stavove svih zemalja i predstavi reakciju EU. Na kraju je uspjela da pronađe tzv. evropski kompromis koji je često rješenje kome države podlegnu u posljednjem trenutku – kaže Fajon.

Ističe da je slovačko predsjedništvo i dalje na svojevrsnom ispitu. 

- S obzirom na optužbe na Sudu EU protiv sheme za raspoređivanje izbjeglica, Slovačka sa gorkim ukusom traži zajednički stav EU država kada je u pitanju migrantska kriza. Nažalost su sigurnosne mjere, pojačana kontrola na granicama i vraćanje izbjeglica u duhu retorike Višegradske grupe u žiži diskusije. Sa druge strane, pitanja negativne populističke klime u mnogobrojnim državama EU, pogotovo u Mađarskoj i Poljskoj, zaštite temeljnih prava i demokratije, kao i solidarnosti, ostaju u pozadini, što me naročite brine – kaže Fajon.

Pojačane težnje prema vraćanju nadležnosti državama članicama, napominje ona,  slovački premijer Robert Fico pokazao je i sazivanjem samita o budućnosti EU u septembru u Bratislavi, a na koji nije bila pozvana britanska premijerka Theresa May. 

fajon

Fajon: Nekako su se snašli

- Smatram da bi eventualno smanjivanje nadležnosti EU bilo štetno i da nikako nije u duhu evropskog povezivanja i solidarnosti kao i da bi moglo brzo da »načne« čitav EU projekat. Sumnjam da je Slovačka svjesna da takvim potezima šalje signal i državama Zapadnog Balkana, koje vide svoju budućnost u EU porodici i bez čije integracije u EU cijelom kontinentu prijeti opasnost od nestabilnosti – kaže Fajon za “Avaz.ba”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.