EU - BIH

Kroz program "Erasmus+" proći će 2.611 studenata i profesora iz BiH

Piše: E. HALIMIĆ – K. KEŠMER

3.4.2018

Zahvaljujući programu Evropske unije, „Erasmus“ 2.611 studenata, nastavnika i saradnika iz BiH će imati priliku studirati, podučavati ili obučavati u državama EU i drugim partnerskim državama ovog programa, kazao je za „Avaz“ Suad Muhibić, direktor nacionalnog “Erasmus+” ureda u BiH.

Dodao je da je „Erasmus+“ relativno novi program Evropske unije u oblasti obrazovanja, obuke, mladih i sporta za period od 2014. do 2020. godina.


Tri ključne akcije

- Općenito, program jača međunarodnu saradnju između država članica EU i država širom svijeta. „Erasmus+“ program zamijenio je sedam postojećih programa iz generacije 2007. – 2013., kao što su „Erasmus“, „Leonardo da Vinci“, „Comenius“ i „Grundtvig“, program „Mladi na djelu“, „Erasmus Mundus“, „Tempus“, „Alfa“, „Edulink“. Ono što je posebno za novi program EU jeste da se prvi put uvodi podrška u područje sporta – pojasnio je Muhibić.

Dodao je da se program bavi i pitanjima koja obuhvataju smanjenje nezaposlenosti, posebno među mladima, promociju učenja odraslih, podršku inovaciji, saradnji i reformi, smanjenju broja slučajeva ranog prekida školovanja te promociju saradnje i mobilnosti.

- „Erasmus+“ je sastavljen od tri ključne akcije, mobilnost pojedinca u svrhu učenja, saradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse i podrška reformi politika, te dvije specifične akcije. Uopće, države učesnice u „Erasmus+“ programu dijele se na programske države i partnerske države. Programske države su države članice EU plus Island, Lihtenštajn, Norveška, Makedonija i Turska. Partnerske države su druge države širom svijeta, uključujući BiH – istakao je Muhibić.

Pojasnio je da, u okviru „Erasmus+“ ključne akcije međunarodna kreditna mobilnost studenti iz BiH mogu ići na razmjenu u trajanju od 3 do 12 mjeseci bez ograničenja u disciplinama, kao i ciklusima, a osoblje može podučavati, odnosno obučavati se u trajanju od 5 dana do 2 mjeseca.

- Kao rezultat zadnja tri poziva međunarodne kreditne mobilnosti, odobreno je 372 projekta koji će omogućiti 4.132 mobilnosti između programskih država i BiH, odnosno 2.611 studenata, nastavnika i saradnika iz BiH će imati priliku studirati, podučavati i obučavati se u programskim državama. Također, 1.521 student, nastavnik ili saradnik će doći u BiH. Odobreni projekti uključuju saradnju između BiH sa više od 20 programskih država, a najveći broj odobrenih projekata je između Njemačke i BiH – naglasio je Muhibić.

Prema njegovim riječima, studenti i osoblje odabrano za učešće će imat će obezbjeđene troškove puta i pokrivene životne troškove u vidu stipendije.

- Iznos stipendije ovisi od visine troškova života države u kojoj će se mobilnost realizovati. BiH zauzima drugo mjesto u regionu po rezultatima u međunarodnoj kreditnoj mobilnosti, nakon Srbije. Svi javni univerziteti iz BiH su uključeni u odobrene projekte međunarodne kreditne mobilnosti, kao i određene privatne institucije visokog obrazovanja – kazao je Muhibić.

Dodao je da u oblasti visokog obrazovanja program pruža mogućnost izgradnje kapaciteta visokoškolskih institucija iz BiH kroz modernizaciju i reformu nastavnih planova i programa, poboljšanja upravljačkih struktura unverziteta, pristup i internacionalizaciju visokoškolskog obrazovanja te uspostavljanje saradnje između univerziteta i drugih relevantnih institucija.

- U okviru „Erasmus+“ programa institucije iz BiH učestvuju u 22 odobrena projekta u koje su uključeni svi javni univerziteti i nekoliko privatnih visokoškolskih institucija, kao i određen broj vladinih i nevladinih organizacija, kompanija. Od ukupno 22 projekta, tri projekta koordiniraju visokoškolske institucije iz BiH, a to su Univerzitet u Sarajevu koji kooordinira dva projekta, te Univerziteta u Travniku koji kooridinira jedan projekat. Najveći broj partnera dolazi iz Austrije, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Belgije, Portugala i Slovenije – istakao je Muhibić.

Jasna Bošnjović, rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu kazala nam je kako ovaj univerzitet od samog početka učestvuje u programu „Erasmus“ koji finansira EU.

Kako kaže značaj ovog programa za univerzitete, profesore i studente je ogroman i višestruk.


Otvorena saradnja

- Kroz „Erasmus“ nama je otvorena saradnja s mnogim evropskim univrzitetima, otovren nam je pristup fondovima kojim finansiramo mnoge projekte. Mi, kao država, nažalost nemamo nacionalne fondove, odnosno oni su ograničeni i bez „Erasmusa“ saradnje s drugim visokoškolskim ustanovama ne bi ni bilo – navodi Bošnjović.

Ona ističe, kako je veliki broj profesora s naših univerziteta odlazi na druge fakultete gdje skupljaju dragocjena iskustva i šire svoje znanje i vještine.

- Tako je i sa studentima. Prikupljaju nova znanja, iskustva, vještine. Rade mnoga istraživanja koja ovdje ne bi mogli – dodaje ona.

Osim toga, ovaj program studentima ali i profesorima povećava konkurentnost na tržištu rada.

- Mi imamo podatke da poslodavci obraćaju dosta pažnje na to da li su studenti bili negdje na razmjeni, dali imaju iskustva iz drugih država. To im naravno pomaže, jer neke vještine naši studenti ne mogu ovdje steći – zaključuje Bošnjović.

„Jean monnet“ aktivnosti

- „Jean Monnet“ aktivnosti podržavaju učenje i istraživanje u području studija o EU, a mogu uključivati različite aktivnosti kao što su moduli, katedre, centri izvrsnosti, mreže i projekti. U zadnja tri poziva, odobrena su tri projekta u kojima učestvuju institucije iz BiH, a to su Univerzitet u Zenici, Sveučilište u Mostaru i Asocijacija za studije Evropske unije u BiH – istakao je Muhibić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.