BANJA LUKA

Vigemark: Prošlost ne smije biti prepreka bh. budućnosti

Vigemark: EU podstiče svaku debatu o regionalnoj saradnji

Piše: G. DAKIĆ

30.6.2018

Jedna od šest inicijativa iz Strategije Evropske komisije za zemlje zapadnog Balkana, koju je krajem februara u Sarajevu predstavio predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker), jeste i regionalna saradnja koja se sve češće pominje kao najbitniji politički faktor u zemljama bivše Jugoslavije.  

Dobar model

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) kazao je za „Avaz“ da EU podstiče svaku debatu o regionalnoj saradnji.

Vigemark dodaje da je bitno potencirati ono što je u regionu zajedničko, a ne ono što dijele zemlje zapadnog Balkana.

- EU ima dobar model kada su u pitanju protok ljudi i robe i taj model možemo ponuditi. Od njega svi mogu imati koristi i to može doprinijeti pomirenju i tome da prošlost ne bude prepreka u okretanju budućnosti - poručio je Vigemark.

Šef Ureda Vijeća Evrope Drahoslav Štefanek je istakao da razgovori o regionalnoj saradnji moraju dovesti do boljeg života u BiH.

Štefanek: Provodimo različite programe u tom smislu

- Kancelarija Vijeća Evrope u BiH provodi različite programe u tom smislu. Neki su namijenjeni isključivo za BiH, ali postoje i dva programa regionalne prirode koji se provode u zemljama zapadnog Balkana. Jedan podrazumijeva socijalnu inkluziju Roma, a drugi se fokusira na slobodu izražavanja i medija – istakao je Štefanek.

Čvršća opredjeljenost 

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da je regionalna saradnja najbitniji preduslov za stabilnost BiH u cjelini.

Ivanić: Potrebna je čvršća unutrašnja povezanost

- Veoma nam je bitno da odnosi između Beograda, Sarajeva i Zagreba budu dobri, jer kada su ti odnosi dobri onda je i BiH puno stabilnija. Evropska perspektiva je jedna od stvari koja sigurno može pomoći da se naše unutrašnje prilike u BiH smire, ali da bi mi to uradili potrebna je čvršća unutrašnja povezanost i opredjeljenje za EU – kazao je Ivanić.

Klokić: Bolji život građana 

Klokić: Stabilnost regiona

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić kazao je da regionalna saradnja treba da doprinese stabilnosti čitavog regiona i samim tim da omogući bolji život i građana, kao i ekonomski rast čitavog ovog prostora.

  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.