EVROPSKI PARLAMENT

Evropa osuđuje pritisak na medije

Preda: Autor rezolucije

S. N.

19.7.2018

Usvajanje neophodnih amandmana na Zakon o krivičnom postupku i Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), kako bi njihove odredbe bile u skladu s odredbama o posebnim istražnim radnjama i zaštiti svjedoka i s odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine te evropskim i međunarodnim standardima, treba biti najveći prioritet vlasti, stav je Evropskog parlamenta.  

On se nalazi u novoj, posebnoj rezoluciji o Bosni i Hercegovini.

Podrška suverenitetu

U nacrtu tog dokumenta, koji je sačinio Kristijan Dan Preda (Cristian), izvjestilac ovog tijela za BiH, navodi se najprije čvrsta podrška "evropskoj perspektivi BiH i njenom teritorijalnom integritetu, suverenitetu i jedinstvu".

Dokument obiluje kritikama na račun bh. vlasti, političkih stranaka i njenih lidera zbog nemogućnosti da se dogovore o nekim osnovnim stvarima. Snažno se kritizira bh. pravosuđe zbog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije i ta se grana vlasti poziva da napravi neophodne promjene kako bi se vidjeli sasvim konkretni rezultati na tom polju.

Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) odaje se priznanje zbog usvajanja akcionog plana koji za cilj ima jačanje procedura za izbor na pravosudne funkcije te osnaživanje disciplinskih i mjera poštivanja integriteta pravosuđa.

U prijedlogu nove rezolucije poziva se, nadalje, BiH da na vrijeme odgovori na dodatnih više od 600 pitanja Evropske komisije, kako bi "time pridonijela izradi mišljenja Komisije" o aplikaciji naše države za članstvo u Uniji.

Smrtna kazna

- Ponavljamo naš poziv Republici Srpskoj da iz Ustava izbaci odredbe o smrtnoj kazni - ističe se u nacrtu rezolucije.

Evropski parlament ističe i svoju zabrinutost zbog povećanja broja migranata koji stižu u BiH. Upozorava se i na nedostatak koordinacije između različitih nivoa vlasti u našoj zemlji te se posebno zahtijeva da se migrantska kriza ne politizira.

 Nepoštivanje presuda ECHR-a 

U nacrtu rezolucije ističe se i da BiH nije provela presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strazburu. Zahtijeva se da se one provedu. U suprotnom, Evropski parlament upozorava Evropsku komisiju da činjenicu nepoštivanja ECHR-a ima na umu kada bude davala svoje mišljenje na aplikaciju BiH za dobivanje kandidatskog statusa i otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.