IDEJE

Studenti iz Banje Luke i Bihaća upalili svjetlo za mlade u BiH

Piše: G. DAKIĆ

15.5.2018

Studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Ekonomskog fakulteta u Bihaću sudjelovali su u projektu Evropske unije „EU for you - E4U“ kampanjom „Navigacija“ koja govori o mladima u BiH.  

Važan projekt

Realizacija projekta uslijedila je nakon prošlogodišnjeg razgovora šefa delegacije Evropske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU Larsa Gunara Vigemarka (Lars Gunnar Wigemark) sa studentima postdiplomskih studija Ekonomskog fakulteta i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

U pitanju je projekat koji Ured specijalnog predstavnika EU organizuje drugu godinu zaredom u BiH. Šef katedre za grafički dizajn na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Goran Janković za „Avaz“ kaže da je ovo veoma bitan i značajan projekt.

- Koncept naše nastave je takav da se studenti što više animiraju i angažiraju u projektima na tržištu i o okruženju. Zato je projekat „E4U“ veoma bitan, jer im je to omogućio. Osmislili su koncept promotivne kampanje sa kolegama sa ostalih fakulteta - kazao je Janković.

Damir Omić sa Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci kaže da kampanja predstavlja kompas mladim ljudima koji ih usmjerava kako bi odabrali profesionalnu orijentaciju koja će im odrediti tok života i njihov budući uspjeh.


Damir Omić: Kampanja omogućava mladima da lakše pronađu smjer

Nauči tražiti 

- Pod sloganom „Nauči tražiti. Traži da naučiš“ mladim je pokazana važnost kreativnog razmišljanja. Takvi događaji predstavljaju prekretnicu u životu mladih kada oni prestaju biti odraz situacije u kojoj se nalaze i poduzimaju korake ka sopstvenom razvoju - rekao je Omić.

Penzionerska država 

- Analitičari u BiH predviđaju da bi BiH za pet godina mogla postati „država penzionera“. Da se ovo ne bi dogodilo, pobrinut će se mladi iz naše države, ljudi koji neće napustiti svoj rodni kraj. Mi smo ti koji grade ovu državu i koji mogu pravilnim odabirom karijere koja se traži na tržištu stvoriti pozitivnu okolinu - kazao je Omić.

U okviru ovog projekta, studenti dodiplomskih studija s 14 javnih univerziteta/fakulteta iz BiH će uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva.

Janković: Zadovoljan sam kao profesor 

- Studenti su dobili priliku da svoje znanje pokažu na konkretnoj primjeni i ja sam kao njihov profesor itekako zadovoljan onim što su uradili. Održali su i nekoliko predavanja - istakao je Janković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.