PROJEKTI

Mladi web dizajneri odmah našli posao

Obuku o web dizajnu uspješno završilo 15 mladih

Piše: F. MUSTAFIĆ

18.5.2018

Kako bi što prije pronašli siguran posao, 15 mladih iz Doboja pohađaju obuku za web-dizajn. Ova aktivnost se provodi u sklopu projekta „Obrazovanjem do zapošljavanja“, kojeg provodi Centar za promociju evropskih vrijednosti „Europlus“ iz Doboja, a sa 230.000 eura finansira Evropska unija (EU).  

Izuzetno zadovoljni

Prema riječima Dijane Đurđević iz „Europlusa“, polaznici su tokom obuke, koja je trajala 72 sata naučili dizajniranti internet stranice koristeći različite programe HTML, CSS, Java Script i WordPress.

- Projekt traje već dvije godine, a osnovni cilj je da se teško zapošljive kategorije stanovništva iz Doboja, Dervente i Modriče što prije zaposle. Samo jedan od programa projekta je web-dizajn – kaže Đurđević.

Ona dodaje da su polaznici koji su učili o web dizajnu izuzetno zadovoljni onim što su naučili, te da su se neki od njih već zaposlili.

- Bilo je mnogo onih koji su u željeli da besplatno uče o web-dizajnu. Čak su nam se javljali i ljudi koji imaju posao. IT poslovi su jako popularni, posebno kod mladih koji žele da uče i da se zaposle. Reakcije su pozitivne i drago nam je da smo uspjevamo ljudima olakšati zapošljavanje – istakla je Đurđević.

Odskočna daska

U projektu su učestvovali i članovi Udruženja „Biosplus“ iz Dervente, koje se bavi zaštitom osoba sa invaliditetom. Kako nam je kazao Drago Tadić, direktor Udruženja, obuka je mnogima od njih bila odskočna daska za brži pronalazak posla.

- Našalit ću se malo, pa ću reći da su mnogi od onih koji su prošli obuku vezanu za web dizajn našli posao te nam već otišli u inostranstvo da rade. U projektu su učestvovali i osobe sa invaliditetom, a neki su našli posao na području svojih lokalnih zajednica – kazao je Tadić.

Raljić: Pomoć da se zaposlim

Jedan od polaznika bio je i Mirko Raljić, diplomirani ekonomista, koji očekuje da će mu stečeno znanje pomoći u zapošljavanju.

- Početnik sam što se tiče web dizajna, volim računare, na probnom sam radu, ovo će mi pomoći da se zaposlim jer poslodavac kod kojeg volontiram traži osobu koja poznaje web dizajn - kazao je Raljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.