ODLUKE

Podignuta optužnica protiv Marka Čolića za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Detalji i tačan činjenični opis bit će poznati tek kada Sud potvrdi optužnicu

Marko Čolić: Fizički napao Vladimira Kovačevića. Društvene mreže

O. MATAVULJ

28.12.2018

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je optužnicu protiv Marka Čolića (31) zvanog Roda kojom se tereti za pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. 

Portparol Tužilaštva Maja Đaković-Vidović kaže da je optužnica podignuta jučer i da je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjoj Luci.

- Optužnica protiv Čolića je podignuta zbog osnovane sumnje da je zajedno s osumnjičenim Nedeljkom Dukićem, za kojim je raspisana međunarodna potjernica, počinio krivično djelo pokušaj ubistva na štetu Vladimira Kovačevića - rekla je Đaković-Vidović.

Detalji optužnice, kao i tačan činjenični opis bit će poznati tek kada Sud potvrdi optužnicu.

Čolić je uhapšen u septembru ove godine zbog sumnje da je zajedno s Nedeljkom Dukićem (31) 26. avgusta ove godine napao Kovačevića ispred zgrade u kojoj stanuje. Više puta su ga teleskopskim palicama izudarali po glavi i nanijeli mu teške povrede. 

Nakon hapšenja Čoliću je određen pritvor u kome se i sada nalazi. Dukić je nedostupan istražnim organima, jer je nedugo nakon Čolićevog hapšenja pobjegao iz zemlje preko graničnog prijelaza u Bosanskoj Gradiški. 

Utvrđeno je da je istog dana doputovao u Sloveniju, kada mu se izgubio svaki trag. Budući da tokom istrage nije saslušan, protiv njega nije moguće podići optužnicu dok se to ne učini.

U dosadašnjoj istrazi Čolić se branio šutnjom, a motiv napada na Kovačevića nikada nije rasvijetljen i utvrđen. Istražitelji sumnjaju da su Čolić i Dukić bili plaćeni da "odrade posao" te da iza svega postoji i nalogodavac čiji identitet, također, nije utvrđen.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.