ZENICA Dogovoreno na sastanku Građanskog bloka

Begić odustao od kandidature, SDP će ponuditi novog mandatara Vlade do kraja sedmice

Nakon izbora premijera, uslijedit će izbori za imenovanja Vlade

D. Pa.

Sa ranijih sastanaka

Foto: Arhiva


U Zenici je večeras završen sastanak Građanskog bloka na kojem je donesen zaključak da SDP predloži mandatara za Vladu ZDK do kraja sedmice. 

Kako saznaje “Avaz”, na upit Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, Senaid Begić, predsjednik KO SDP ZDK, po prvi put se večeras na sastanku izjasnio o svojoj kandidaturi za mjesto premijera i kazao da on, iako je dobio najviše nominacija unutar SDP-a i to 10 i punu podršku bloka, odustaje od ove pozicije.

Međutim, Begić je obećao da će oni ponuditi ime mandatara Vlade ZDK najdalje do kraja sedmice, a osim toga, na sastanku je dogovoreno da će, nakon izbora premijera, uslijediti izbori za imenovanja Vlade.

Podsjetimo, Fuad Kasumović, potpredsjednik Nezavisnog bloka, ranije je još ponudio Amru Mehmedić za premijerku ZDK. NB je nakon izbora imao pet mandata u Skupštini ZDK, dok nakon isključenja Škalje imaju četiri zastupnika.

Osim toga, dogovoreno je da se Izbor delgata u Dom naroda Parlament FBiH neće vršiti do konačne presude Ustavnog suda, a da će najkasnije do kraja januara biti imenovana nova Vlada ZDK.

NA VRH

Podijeli članak na