ŽIVOTNI STANDARD

Bit će jednom tako i kod nas: Znate li koliko u Rumuniji zarađuju ljekari, koliko u Mađarskoj dobivaju trudnice

U svijetu školovani ljudi se ipak cijene. Ilustracija

A. ČULIĆ

30.4.2019

Sigurno su se vodili i u Rumuniji i Bugarskoj poznatom "maksimom": Nećeš da radiš? Ne moraš, ima ko hoće. Eno ih u redu čekaju da rade. I onda su tako tajkuni ugnjetavali radnike, a ovi radili za budzašto.

No, kako smo i u BiH čak dočekali da se takva praksa prekine, jer svi odoše u Njemačku, pa više i nema toliko onih u redu što mole za posao, situacija se promijenila i u najsiromašnijim državama Evropske unije - u Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj - čiji građani su, također, tražili priliku da se što prije "ispale" tamo gdje će više cijeniti njihovu radnu snagu.

Nove članice EU posljednjih godina, dakle, suočavaju se s velikim problemom - nedostatkom radnika, a da bi tome stali ukraj, primorani su povećavati plaće.

Tako se prosječna neto plaća u Rumuniji početkom ove godine popela na oko 620 eura, što je oko 50 posto više nego prije dvije godine.

Samo prošle godine plaće medicinskog osoblja, nastavnika i profesora skočile su oko 30 posto, prema "Romania Insideru".

Budući da se osjetio i manjak građevinskih radnika, njihove su plaće početkom ove godine skočile za 40 posto, zahvaljujući osjetnom povećanju minimalne plaće.

Plaće zaposlenih u rumunskom javnom zdravstvu povećale su se za dodatnih 70 (slovom: sedamdeset) posto! Medicinska sestra zarađuje najmanje 556 eura, a ona s višom stručnom spremom najmanje 645 eura, ne računajući obilne bonuse.

Ljekari opće prakse primaju najmanje 1.960 eura. Zbog prekovremenih sati i rada u hitnoj službi ljekari mogu mjesečno zaraditi i dvostruko više, tvrdi "Romania Insider". Najbolje plaćeni ljekari primaju više od 4.000 eura mjesečno.

Sličan razvoj događaja zahvatio je ostale srednjoevropske zemlje. Bruto plaće u Mađarskoj prethodne dvije godine rasle su po 12 posto. Početkom ove godine nastavljaju napredovati tempom od deset posto, prema državnoj statistici.

Tome treba dodati da je svaka žena mlađa od 40 godina, s najmanje tri godine radnog staža, dobila pravo na državni kredit od 32.000 eura za podizanje djece, koji neće vraćati ako njena porodica bude imala prinove. U Češkoj bruto plaće već dvije godine rastu po stopi od oko osam posto, a u Poljskoj od sedam posto.

Vlada u Varšavi potakla je skok bruto plaća Poljaka za 20 posto prethodne dvije godine. Prosječna neto plaća u Poljskoj sada iznosi oko 870 eura. 

Valja podsjetiti da poljske porodice već više od tri godine dobivaju od vlade oko 115 eura mjesečno po svakom djetetu nakon prvorođenog, sve do njegove punoljetnosti, što utječe na bolji životni standard i natalitet.

Bit će i kod nas tako, samo dok riješimo ove nebitnosti svekolike. Ukoliko dotad potpuno ne kolabiramo - i društveno i ekonomski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.