VATIKAN

Dodikova službena posjeta je diplomatska katastrofa

U svom tipično provokativnom stilu, Dodik je došao u Rim ne iz Sarajeva, nego iz Beograda, gdje je otišao savjetovati se s čelnicima Republike Srbije i Pravoslavne crkve o pitanjima o kojima će se razgovarati s Papom, navodi se u tekstu

Posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu

Avaz.ba

6.5.2019

La Nuova BussolaQuotidiana, jedan od najpopularnijih italijanskih portala koji se bavi komentiranjem dnevnih društvenih i političkih zbivanja iz katoličke perspektive, analizirao je posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Vatikanu te okarakterizirao ovu posjetu diplomatskom katastrofom. 

Katolički novinari koji rade za ovaj portal navode da je službena posjeta Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, papi Franji stavila Svetu stolicu na stranu srpskih separatista i protiv katolika.  

- Državna posjeta Dodika predstavlja diplomatsku katastrofu za Vatikan bez presedana, jer riskira ozbiljne reperkusije po međunarodni imidž Svete Stolice, posebno na geopolitičkoj šahovskoj ploči od iznimne važnosti kao što je Balkan. S obzirom na posebnu situaciju trajne međuetničke napetosti u Bosni i Hercegovini, mnogi analitičari smatraju ozbiljnom političkom i diplomatskom pogreškom što je Sveta stolica pozvala samo jednog člana Predsjedništva umjesto sva tri, kao što je obično i praksa na važnim međunarodnim sastancima, i iznad svega da je izabrani bio predstavnik Srba - Milorad Dodik - pisalo je na ovom portalu. 

Portal svoje čitaoce podsjeća na Dodikovu političku prošlost te ističu njegovu borbu protiv katolika. Ovom svjedoče česti napadi na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, poricanje srebreničkog genocida te veličanje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića. 

U tekstu se navodi da je u Vatikan stigao kao zaštitnik Republike Srpske i njenih separatističkih ideja, kao i predstavnik nacionalističke struje koja je trenutno na vlasti u Srbijite kao predstavnik vjerske ruke Srpske pravoslavne crkve. 

- U svom tipično provokativnom stilu, Dodik je došao u Rim ne iz Sarajeva, nego iz Beograda, gdje je otišao da se savjetuje s čelnicima Republike Srbije i Pravoslavne crkve o pitanjima o kojima će se razgovarati s Papom. Na Dodikovu posjetu Vatikanu reagirao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je kazao da Dodik u Vatikan odlazi privatno te da kardinal Vinko Puljić i biskup Franjo Komarica nisu informirani od Svete stolice o posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH - napisali su u tekstu.  

Portal zamjera zvaničnicima Vatikana jer Dodika nisu pitali zbog čega herojima smatra Gavrila Principa, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

- S obzirom na srdačnu atmosferu u kojoj se razgovor odvijao, o čemu svjedoči i neobičan osmijeh pape Franje na fotografijama s Dodikom, sigurno je da niko od gostiju nije pitao nije li on proturječan da bi se složio s Papom o iznimnoj važnosti "očuvanja mira i stabilnosti" u Evropi i svijetu, kako je to izjavio Dodik na kraju razgovora, a istovremeno ohrabrujući podjelu, mržnju i nestabilnost u svojoj domovini - navodi se na kraju teksta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.