SVEČANOST

Vigemark u Zemaljskom muzeju: Nema čarobnog štapića koji može zamijeniti posao političkih lidera

Udvostručit ćemo pomoć BiH, poručio je šef Delegacije EU u BiH

Srna / Avaz.ba

9.5.2019

Dnevni avaz
S večerašnjeg svečanog prijema - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Šef Delegacije EU Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) poručio je večeras u Sarajevu na svečanom prijemu u Zemaljskom muzeju povodom 9. maja - Dana Evrope, da su EU i njene članice spremne podržati sve institucije BiH koje rade na evropskim integracijama. 

- U tu svrhu udvostručit ćemo našu finansijsku pomoć u okviru IPA sredstava na iznos od 80 miliona eura godišnje u narednom periodu. Osim toga, EBRD i druge institucije EU nastavljaju obezbjeđivati stotine miliona eura kredita uz najniže kamate za različite svrhe od novih bolnica, prečišćavanja otpadnih voda do ekološki prihvatljive energetske infrastrukture - rekao je Vigemark.

Obraćajući se brojnim zvanicama iz političkog, vjerskog i kulturnog života, te predstavnicima diplomatskog kora, šef Delegacije EU u BiH istakao je da sada kada postoje strategije BiH u oblastima kao što su ruralni razvoj, ekologija, energija i transport EU intenzivira podršku i u tim sferama.

- Da bi podrška bila efikasna mora postojati razumijevanje samih potreba. U proteklih 12 mjeseci bilo je uspona i padova na evropskom putu BiH. Ne moram naglašavati da je došlo do usporavanja prije i nakon općih izbora u oktobru i da još nisu formirane neke od ključnih strukura vlasti - rekao je Vigemark.

On je ukazao da je migraciona kriza predstavljala izazov za vlasti na svim nivoima tokom protekle godine, naglašavajući da će EU i dalje podržavati BiH u jačanju upravljanja granicama i migracijskim politikama.

- U predstojećim mjesecima, osim gotovo deset miliona eura izdvojenih u 2018. godini, planirano je i dodatnih 13 miliona eura. Uprkos izazovima, postoji politički zamah za proces evropskih integracija, a svi politički akteri pridruživanje EU smatraju zajedničkim ciljem - rekao je Vigemark.

Šef Delegacije EU u BiH istakao je da je nova Vlada RS već preduzela korake kako bi osnažila kapacitete za rješavanje pitanja integracija, te da bi isto trebalo da učini i Federacija BiH.

On je podsjetio da, prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja, 70 posto građana u BiH želi da se zemlja priključi EU.

Vigemark je istakao da nije slučajnost što je novoizabrano Predsjedništvo BiH na prvoj sjednici u decembru 2018. godine prepoznalo značaj evropskih integracija kao glavni strateški cilj zemlje, te naglasilo svoje opredjeljenje za ekonomske i socijalne reforme, jačanje vladavine prava i podršku reformi javne uprave.

- Sasvim je bilo prirodno da prva posjeta Predsjedništva BiH bude upravo sjedište EU u Briselu. Konsenzus o putu ka EU treba da bude stub za vlasti na svim nivoima. Partije izabrane u parlamente na svim nivoima saglasne su oko jedne stvari - potrebe da se nastavi put ka EU - rekao je Vigemark.

On je poručio da transformacija koja je potrebna da bi BiH ušla u EU nije nešto što će biti automatizam, nego stvar izbora koja zahtijeva brojne korake i odluke.

- Brzina prisupanja EU određena je brzinom kojom se BiH može prilagođavati i sprovoditi pravila, standare i propise EU. Nema čarobnog štapića koji može zamijeniti posao političkih lidera i državnih službenika za promjenu uslova koji nisu u skladu sa standardima EU - rekao je Vigemark.

Dan Evrope se obilježava 9. maja jer je na današnji dan 1950. godine francuski ministar Robert Šuman predložio da se udruže industrije uglja i čelika Francuske i Njemačke kako bi se integrisale njihove ekonomije i spriječio novi rat, čime su udareni temelji Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.