PORUKE Obratio se na Komitetu ministara Vijeća Evrope na 129. zasjedanju

Ministar Crnadak u Helsinkiju: Pred nama su brojni problemi i krize, ali odgovor mora uvijek biti isti

Tražio da se Parlamentarnoj skupštini BiH omogući još jedna šansa da prije junskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope imenuje delegaciju BiH

Fena
17.05.2019 13:44

Zajednička fotografija ministara vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas Komitetu ministara Vijeća Evrope na 129. zasjedanju u Helsinkiju.

Tokom obraćanja u zvaničnom dijelu sastanka ministar je posebno istakao značaj Vijeća Evrope, kao i dostignuća i ulogu koju je ova organizacija imala proteklih 70 godina u izgradnji povjerenja i razumijevanja u Evropi.

- Pred nama su i danas brojni problemi i krize, ali odgovor mora uvijek biti isti - vladavina prava, demokratija, ljudska prava i poštovanje različitosti. Samo braneći ove temeljne vrijednosti Vijeća Evrope, osigurat ćemo stabilnost i sigurnu budućnost za naš kontinent, za 47 zemalja i skoro 850 miliona ljudi koje predstavljamo - rekao je ministar Crnadak.

Ministar je pozvao Komitet ministara Vijeća Evrope da se usvoji odluka kojom će se otvoriti mogućnost da se Parlamentarnoj skupštini BiH omogući još jedna šansa da prije junskog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope imenuje delegaciju BiH kako bi i BiH učestvovala u donošenju važnih odluka poput izbora novog generalnog sekretara Vijeća Evrope, kao i u obilježavanju značajnog jubileja - 70 godina postojanja Vijeća Evrope.

Također, ministar Crnadak je istakao značaj Evropske konvencije o ljudskim pravima i njene dosljedne primjene. Podržao je razvoj politike dobrosusjedskih odnosa Vijeća Evrope i pozdravio napredak ostvaren u saradnji Vijeća Evrope s Evropskom unijom, jer se radi o organizacijama s istim vrijednostima i ciljevima.

Po današnjem završetku 129. zasjedanja Komiteta ministara Vijeća Evrope ministar Crnadak će prisustvovati zvaničnoj ceremoniji predaje predsjedavanja Vijećem Evrope Francuskoj, koja će voditi ovu organizaciju do novembra 2019. godine, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP-a BiH.                                                                            

Komentari

NA VRH