EVROPSKI PARLAMENT

Han predstavio Paket proširenja: Pozitivno mišljenje za BiH

BiH čeka mišljenje o kandidatskom statusu

Avaz.ba

29.5.2019

12:30

- Želim reći da sve ovo što smo postigli ne bi bilo moguće bez vaše podrške. Ovo je zajednički uspjeh i mislim da je ovo neka vrsta zaostavštine koju možemo ostaviti narednom odboru. Nemam sumnje da će oni nastaviti bolje. Postoje neki elementi na kojima naredna generacija mora raditi i poduzeti intervencije. Zemlje će morati vidjeti šta su prioriteti. Trebamo učiniti sve da mladim i obrazovanim ljudima dajemo prilike u njihovim zemljama, moramo ih motivirati da se više angažiraju u politici, da ne čekaju od Evropljana da nešto urade - kazao je Han.

12:20

- Imamo političku nestabilnost zbog nefunkcioniranja Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, treba nešto uraditi i po pitanju stabilnosti. Utjecaj drugih država na region, poput Kine, to također treba uzeti u obzir kod donošenja odluka o Bosni i Hercegovini – rekla je evropska parlamentarka Željana Zovko.

12:15

Edvard Kuka, predsjedavajući radne grupe za zapadni Balkan, kazao je da je izvještaj koji su mnogi očekivali s velikim interesiranjem kao triler.

- Drago mi je da je pozitivan i drago mi je da su kolege uradile još jedan veliki korak. Postoje mnoga pitanja koja bi se mogla spomenuti sa zapadnim Balkanom i, ako želite, dati pozitivnu ocjenu, možete naći mnogo dobrih stvari. Bilo je dobrih koraka i uspješnih. Bilo je više intenzivnog rada. Sve moje kolege zaslužuju pomoć, posebno u vezi sa Sjevernom Makedonijom. Svjedočimo i političkoj situaciji koja je puna tenzija. Trebamo izvršiti pozitivan pritisak na naše kolege na zapadnom Balkanu. Ako to ne učinimo, bojim se da će nestati naš kredibiliteti, ali i naš autoritet - kazao je Kuka.

12:10

Kao izvjestiocu za BiH, drago mi je vidjeti da su objavljene mjere za ovu zemlju. Mislim da to odgovara analizi mjera koje imamo. Bilo je teško, prije pet godina, ali Komisija je sada dala pozitivan stav i nadam se da će Vijeće prihvatiti kandidatski status za BiH. Drago mi je da postoji jasnost evropskog puta BiH. Identificirali su prioritete i lopta je sada na dijelu terena vlasti BiH. Brzina kojom budu odgovorili na sva neriješena pitanja je ključna – kazao je Preda.

12:05

Izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Dan Preda (Cristian) je zahvalio na usvajanju Paketa o proširenju, istakavši kako se nada da će nova proevropska većina u Evropskom parlamentu nastaviti evropskim putem za zapadni Balkan.

- Pokušavamo naći najbolji način da podržimo sve zemlje i to isto čine i proevropske snage. Vjerujem da će, ako skrenemo s ovog puta, biti teško zadržati kredibilitet EU. Na sastanku Vijeća u junu važno je otvoriti pregovore s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, treba potvrditi kvalitet rada – kazao je Preda.

12:00 

- Što se tiče aplikacije BiH, Komisija je dala mapu puta za reforme na planu demokratije vladavine prava i reformu javne uprave. Prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na sve standarde koje se primjenjuju na zemlje članice. Mišljenje je jedna prekretnica u odnosima između EU i BiH i pokazuje da je EU posvećena podržavati zemlju na njenom putu ka EU integracijama - kazao je Han.

11:55 

- Sjeverna Makedonija je nastavila s ambicioznom agendom, uključujući i rješenje s promjenom imena, i to je primjer kako se jačaju odnosi u regionu. To pokazuje moć evropske perspektive. Na osnovu izvještaja iz juna 2019. godine, počeli su pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Crna Gora i Srbija moraju djelovati s većom odlučnošću i poduzeti dodatne napore u krucijalnim područjima, neophodno je da implementiraju reforme na vladavini prava i to je najvažniji put ka napretku i uključenju u EU. Kosovo treba ključne reforme koje su ostvarili odnosno tarife koje su nametnuli prema Srbiji i BiH zasjenili su dobre stvari i to treba izmijeniti - kazao je Han. 

11:45 

- Ovogodišnji paket vodi računa o napretku postignutom na Balkanu, napretku koji su postigle u okviru zahtjeva za članstvo. Stalni angažman uključuje konkretne napretke. Neke od zemalja su ostvarile historijske rezultate. Moramo reći šta je dobro tamo gdje ima nešto dobro, neke zemlje su uradile jako puno, kao što su Albanija i Sjeverna Makedonija i preporučit će se Vijeću da otvore pregovore. Kandidati moraju postići održivije rezultate na određenim područjima. Još postoje značajne slabosti. Zemlje moraju nastaviti s reformama i smanjiti nezaposlenost - kazao je Han na početku obraćanja.  

Komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) predstavit će Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta Paket proširenja Evropske komisije za 2019. godinu.

U sklopu toga bit će predstavljeni i izvještaji o napretku za Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, odnosno mišljenje Evropske komisije o aplikaciji BiH za kandidatski status.

Izlaganje Hana pratite uživo na portalu Avaz.ba od 12:30 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.