SAMIT U BRISELU

Lideri EU bez diskusije potvrđuju zaključke o proširenju

Lj.S./Avaz.ba

19.6.2019

Lideri Evropske unije će tokom samita u Briselu, koji počinje sutra, potvrditi zaključke koje su ministri vanjskih i evropskih poslova donijeli o proširenju.

U Vijeću EU napominju da je u pitanju samo potvrđivanje zaključaka bez diskusije, odnosno dodatnih odluka lidera zemlja članica o procesu proširenja.

Kako prenose mediji, samit lidera EU u Briselu počinje u 15 sati razgovorima i usvajanjem zaključaka o dugoročnom budžetu EU, klimatskim promjenama, dezinformacijama i hibridnim prijetnjama.

Predsjednici i premijeri zemalja članica EU razgovarat će i o vanjskim poslovima, a očekuje se i odluka o produžetku sankcija Rusiji za još šest mjeseci.

U okviru prvog dijela razgovora očekuje se i potvrđivanje ministarskih zaključaka o proširenju. U nastavku samita, tokom večere, EU lideri će diskutirati o imenovanjima za vodeća mjesta u institucijama Unije.

Cilj je da se dođe do konsenzusa oko imena budućeg predsjednika Evropskog vijeća i nominiraju kandidati za predsjednike Evropske komisije, Evropske centralne banke i šefa diplomatije EU.

Ukoliko dogovor oko imenovanja ne bude postignut sutra, razgovor o toj temi se može nastaviti i u petak, 21. juna.

Drugi dan samita predviđen je za sastanak lidera EU 27 u formatu Euro samita na kome će se potvrditi napredak u oblasti reforme Ekonomske i monetarne unije.

Očekuje se da na kraju sastanka predsjednik Vijeća EU Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker (Jean-Claude Juncker) obavijeste EU lidere o najnovijim dešavanjima vezanim za Brexit, uključujući i pripremu EU za scenarij da Velika Britanija napusti Uniju bez dogovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.