KRIZA

Novih 14,8 miliona eura pomoći izbjeglicama i migrantima u BiH

Ovim sredstvima osigurat će se smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata

Sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata. EU

I.K./Avaz.ba

25.6.2019

Evropska unija osigurala je novih 14,8 miliona eura za potrebe migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini.

Iznos predviđa 13 miliona eura podrške za upravljanje migracijama, o čemu je 21. Juna potpisan provedbeni sporazum s Međunarodnom organizacijom za migracije, dok je preostalih 1,8 miliona eura namijenjeno za humanitarnu pomoć. 

Time je ukupna dosadašnja pomoći Evropske unije Bosni i Hercegovini za rješavanje pitanja povećanih migracijskih tokova od 2018. godine dosegla 24 miliona eura (20,2 miliona eura iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć i 3,8 miliona eura humanitarne pomoći). Riječ je o dodatnim iznosima na već postojećih 24,6 miliona eura koje je Evropska unija osigurala za Bosnu i Hercegovinu u oblasti azila, migracija i upravljanja granicama od 2007. godine.

- Kao što se navodi u nedavnom Mišljenju Komisije, potrebno je da vlasti Bosne i Hercegovine osiguraju učinkovitu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijama na svim nivoima, kao i funkcioniranje sistema azila, što je nužno kako bi zemlja u potpunosti iskoristila značajnu pomoć Evropske unije i to u interesu izbjeglica i migranata, kao i lokalnih zajednica - istakao je Johanes Han (Johannes Hahn) evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku. 

Ovim sredstvima će se osigurati smještaj za oko 5.000 izbjeglica, tražitelja azila i migranata, omogućiti pristup zdravstvenim uslugama i zaštiti te pružiti pomoć onima koji borave izvan prihvatnih centara. Za one u stanju potrebe, osigurat će se i jakne, cipele i vreće za spavanje. Nesmetani pristup humanitarnih partnera onima kojima je pomoć potrebna je od ključne važnosti za rješavanje humanitarnih potreba.

- EU je posvećena pružanju pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija te zadovoljavanju osnovnih potreba izbjeglica i migranata u Bosni i Hercegovini, kao dopune naporima domaćih vlasti. Važno je da dobrobit izbjeglica i migranata bude u fokusu prilikom odlučivanja o lokacijama i kvaliteti prihvatnih centara - poručio je Kristos Stiliandides (Christos Stylianides), komesar Evropske unije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama.  

Iz Evropske unije ističu kako će ovo finansiranje ojačati kapacitete vlasti Bosne i Hercegovine za upravljanje granicama, kao i za identifikaciju, registraciju i upućivanje izbjeglica, tražitelja azila i migranata na dostupne usluge. Također će se podržati i dobrovoljni povratak. 

Inače, od početka izbjegličke krize na Zapadnom Balkanu, Evropska unija je izdvojila više od 25 miliona eura humanitarne pomoći za pomoć izbjeglicama i migrantima u Srbiji, a preko 4 miliona eura za Sjevernu Makedoniju. 

Prema procjenama vlasti, preko 33.300 izbjeglica i migranata ušlo je u Bosnu i Hercegovinu od januara 2018. godine. Oko 8.000 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć trenutno su u zemlji, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Približno 4.500 ih je zbrinuto u privremenim prihvatnim centrima koje finansira Evropska unija.

Nova lokacija 

IZ EU je istaknuto i kako su lokalne vlasti od petka (14. juna) nastavile sa prisilnim izmještanjem 900 do 1000 izbjeglica i migranata na novu lokaciju Vučijak koju Evropska unija i UN smatraju neodgovarajućom. 

Navedena lokacija, bez potrebne infrastrukture u smislu vode, kanalizacije ili električne energije, okružena minskim poljima, predstavlja jasnu opasnost za živote i zdravlje migranata. Nadalje, zemljište je nekadašnje odlagalište otpada i još uvijek postoji mogućnost prisustva otrovnih tvari. 

- Evropska unija je zabrinuta za dobrobit onih koji su tamo izmješteni te je, zajedno sa svojim humanitarnim partnerima, zatražila od vlasti da prekinu s praksom prisilnog izmještanja i osiguraju dostojanstvena i sigurna rješenja za prihvat. Evropska unija je također zabrinuta namjerom vlasti da poduzmu mjere protiv humanitarnih partnera - stoji u saopćenju EU. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.