DELEGACIJA EU

Najviše novca za BiH: Pogledajte koje će dionice na Koridoru 5C kofinansirati Evropska unija

U okviru Agende za povezivanje do sada izdvojeno 216,8 miliona eura

Za Koridor 5C 96,8 miliona eura. Arhiv

Piše: Avaz.ba

5.7.2019

Na Samitu o zapadnom Balkanu u Poznanju Evropska unija i lideri regiona podržali su novi paket projekata u okviru Agende povezanosti (Connectivity Agenda), koji uključuje 96,8 miliona eura bespovratnih sredstava za tri nove dionice Koridora 5C u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno iz Delegacije EU u BiH, u najnovijem paketu, Bosna i Hercegovina će dobiti daleko najveći dio bespovratnih sredstava EU za infrastrukturne projekte u regionu zapadnog Balkana.

- U skladu s iskazanom opredijeljenošću na prethodnim samitima u okviru Berlinskog procesa u Beču, Parizu, Trstu i Londonu te na Samitu između EU i zapadnog Balkana 2018. godine u Sofiji, novi paket doprinosi ispunjavanju obećanja o jednoj milijardi bespovratnih sredstava EU koja su izdvojena 2015. godine kako bi se podržala provedba Agende povezanosti do 2020. godine - navedeno je u saopćenju DEU BiH.

Evropska unija kofinansirat će tri nove dionice Koridora 5C u Bosni i Hercegovini, u iznosima:

1. Putnikovo brdo 2 tunel – Medakovo čvorište autoputa, poddionica u FBiH – grant EU od 15,9 miliona eura

2. Poprikuše – Nemila poddionica autoputa u FBiH – grant EU od 42,1 milion eura

3. Rudanka čvorište – Putnikovo Brdo 2 tunel – dionica autoputa u Republici Srpskoj – grant EU od 38,8 miliona eura

S ova tri dodatna projekta podrške EU Bosni i Herecgovini, BiH će dobiti daleko najveći dio bespovratnih sredstava za ukupno 13 transportnih projekata, od kojih su 206,8 miliona eura projekti na Koridoru 5C.

Cijeli paket, ukupne vrijednosti od 180 miliona eura bespovratnih sredstava, koji je danas podržan, odnosi se na osam novih projekata iz Agende povezanosti u oblastima energetike i transporta u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.