INTERVJU

Tanja Fajon za “Avaz”: Neformiranjem vlasti BiH gubi vrijeme i udaljava se od EU, ali sam "moderate optimist"

Sloveniji je proširenje na zapadni Balkan u velikom interesu

Tanja Fajon. Instagram

Piše: Indira KRIJEŠTORAC

24.7.2019

Neformiranje Vijeća ministara BiH ima loš utjecaj na evropske integracije zemlje. Svakim danom se gubi sve više vremena, kazala je u intervjuu za “Avaz” slovenska političarka i europarlamentarka Tanja Fajon.

- Iskreno želim da Bosna i Hercegovina kao jedinstvena zemlja i njeni političari zajedno rade za isti cilj - to su EU reforme koje bi poboljšale život ljudi. Neki mi kažu da sam utopista, ali ja želim ostati “moderate optimist” (umjereni optimista, op. a.) i neću izgubiti povjerenje u bolju Bosnu i Hercegovinu – poručila je Fajon.

BiH se udaljava od EU

Ona je navela da slika koju Bosna i Hercegovina o sebi šalje u Evropsku uniju nije pozitivna.

- Na taj način BiH stvara sliku o sebi da nije u stanju riješiti ključna pitanja i da još nije u stanju da se potpuno posveti evropskim integracijama te se zbog takvih stvari samo još više udaljava od EU. U Evropskom parlamentu sam poslanik deset godina. U ovih deset godina nije bilo mnogo pozitivnih vijesti. Izgleda kao da se vrtimo u začaranom krugu – ocijenila je Fajon.

Mladi maštaju o Evropi

Kada je riječ o prognozama proširenja Evropske unije, Fajon smatra kako širenje EU na region zapadnog Balkana nije moguće prije 2025. godine. To se, kako je navela, moglo zaključiti i iz izjave francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) prilikom nedavne posjete Srbiji.

- Makron je u Beogradu rekao kako proširenja EU neće biti dok se EU unutar sebe ne reformira. Ali opet, nisu toliko važni datumi nego reforme. Svaki korak prema EU stvara uvjete za bolji život, ekonomska, socijalna i pitanje borbe protiv korupcije, reforma pravosuđa, nezavisni mediji, itd. U EU živimo i dijelimo visoke standarde i norme, mladi sa zapadnog Balkana maštaju o Evropi. Dajmo im evropsku budućnosti, život koji zaslužuju – kazala je Fajon.

U Evropsku uniju će prva ući ona zemlja koja ispuni uvjete, jasna je Fajon, navodeći kako je nezahvalno prognozirati koja država zapadnog Balkana bi to mogla biti.

- Zavisi od njih samih, nadam se da će sve, što je brže moguće postati dio evropske porodice. Trebamo jaku i složnu Evropu. Imamo velike izazove 21. stoljeća, moramo se boriti zajedno – poručila je Fajon,

Slovenac na čelu resora proširenja

Zapadni Balkan s nestrpljenjem očekuje vijest o novom komesaru za proširenje EU, nasljedniku Johanesa Hana (Johannes Hahn). Ovaj resor mogao bi pripasti Sloveniji, čiji je premijer Marjan Šarec za tu poziciju već predložio Janeza Lenarčiča, šefa misije Slovenije pri Evropskoj uniji.

Prethodno se, kao kandidat za novog komesara za proširenje pominjala i Fajon. Ona, u razgovoru za “Avaz” ističe kako je danas teško ocijeniti koji rsesor će pripasti Sloveniji

- Čujemo različite stvari, interesantna su područja klimatskih promjena, energetike, socijalna, infrastrukture, migracija, sigurnosti, naravno i proširenja. Slovenija ima iskustvo, bliska je regionu, sigurno bi to značilo pozitivno za region jer će naša zemlja kao predsjedavajuća 2021. godine proširenje staviti i visoko na EU agendu – istakla je Fajon.

Slovenija za proširenje

Na pitanje hoće li Lenarčič, ukoliko bude izabran na poziciju komesara za proširenje, zadovoljiti očekivanja našeg regiona, Fajon je kazala kako je uvjerena da bi predstavnik Slovenije pružio jaku podršku zapadnom Balkanu.

- Sloveniji je proširenje na zapadni Balkan u velikom interesu kao i politička, ekonomska saradnja, odnos među ljudima. Uvjerena sam da će politika Slovenije prema zapadnom Balkanu ostati nepromijenjena. Naša zemlja uvijek je bila jak zagovarač proširenja i uvijek smo davali jaku podršku zemljama regiona. Uvjerena sam da će to isto nastaviti i budući predstavnik naše zemlje u Evropskoj komisiji – kazala je Fajon.  


Frans Timermans i Tanja Fajon. Instagram

Protiv nove čelnice EK 

Evropski parlament je tajnim glasanjem, 16. jula izabrao Ursulu fon der Lejen (Von der Leyen) za predsjednicu Evropske komisije. Članica Socijalnih demokrata i dugogodišnja europarlamentarka Tanja Fajon, je otvorena izrazila protivljenje njenom imenovanju. 

- Ursulu fon der Lejen nisam podržala zbog procedure. U kampanji, mi, socijaldemokrati smo iskreno podržavali “špicenkandidata” (osobu koja se nalazi na prvom mjestu izborne liste, op.a.), dakle ljudi su znali koga biraju na evropskim izborima. Znali su šta će ta osoba raditi na čelu EK. A lideri EU su na kraju zatvorili oči i netransparentno dogovorili nešto sasvim drugo, što nije demokratski proces. Prema mom mišljenju zaobišli su želju velikog broja birača. Isto tako, jako mi je žao i brine me, da na top pozicijama EU danas nema nikoga koji bi dolazio iz jugoistočne Evrope i niti iz malih država – pojasnila je Fajon.

Šarec izabrao svog kandidata

Ipak, kako je kazala, ne smatra da je premijer Šarec iz tog razloga predložio Lenarčiča, umjesto nje, kao kandidata za poziciju evropskog komesara za proširenje.

- Ne. Predsjednik je odlučio da bira svog kandidata. To sam i očekivala. Liberali imaju većinu u slovenskoj vladi i logično - to je bila njegova odluka. Kandidata je izabrao prije glasanjem u EP. Janezu Lenarčiču, kojeg dobro poznajem, želim, da dobro radi za interese svih u EU – zaključila je Fajon.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.