REAKCIJE

Vigemark: Ne treba dramiti, ono što je sada važno je da svi stanu na loptu

Nesporazume treba rješavati kroz dogovor

Lars-Gunar Vigemark. Arhiv

Piše: I. K. / Avaz.ba

21.8.2019

Za BiH su važne i NATO i EU integracije, ali podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa ne znači i članstvo u NATO u ovom trenutku, izjavio je šef Delegacije Evropske unije  i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark). 

Istakao je da je sada fokus na evropskom putu ka EU te da Unija žali što na sjednici Predsjedništva BiH nije došlo do imenovanja mandatara za Vijeće ministara.

- Mi iz EU shvatamo da je to povezano s drugim pitanjima, kao što je put BiH prema NATO savezu i za nas je važno da se oba procesa mogu neometano odvijati - kazao je Vigemark.

Kako je istakao, nema potrebe da se pravi dramatična situacija, već da politički lideri trebaju implementirati sporazum koji su sami potpisali, a, ako ima nesporazuma, treba ih rješavati kroz dogovor.

- Ono što je sada važno jeste da svi stanu na loptu. Prošlo je deset mjeseci, a vlast još nije formirana i mora se misliti na opći interes građana, koji žive u oba bh. entiteta - ističe on. 

Naglasio je da je važno da novo Vijeće ministara BiH bude formirano prije sastanka zemalja članica EU o mišljenju Evropske komisije te da treba hitno raditi na tome.

- Mislim da nije potrebno pretjerivati, odnosno dramatizirati bilo koje od ovih pitanja. Nema mjesta za to - poručuje Vigemark. 

Kako tvrdi, najlakše je davati bombastične izjave medijima, ali ovo nije teatar, ovo je realnost, poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.